Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Předčasné léto vystřídá ochlazení a déšť

Předčasné léto vystřídá ochlazení a déšť
zdroj: tisková zpráva

Letní počasí, kdy teploty v Česku šplhají i nad 25 stupňů Celsia, vystřídá po přechodu studené fronty v pátek večer chladnější a deštivý počátek května.

Nejtepleji bylo v pátek odpoledne ve 14 hodin v severočeských Doksanech, kde rtuť teploměru vyšplhala na 26,5 stupně Celsia. Také v metropoli se teploty pohybovaly kolem 25 stupňů při slunečném počasí.

Překonán by teoreticky mohl být i rekord z pražského Klementina, který je pro 30. dubna 27,3 stupně už z roku 1800. Letní počasí způsobuje teplý vzduch, který do Česka proudí od jihozápadu.

Už v pátek večer ale zasáhne  Česko studená fronta a objeví se přeháňky nebo bouřky. Častěji by to mělo být na Moravě.

O víkendu pak bude převážně oblačné počasí a občas i zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Denní teploty spadnou pod dvacet, průměrně se budou pohybovat kolem šestnácti stupňů.

Podobné počasí pak vydrží i v prvních dnech příštího týdne, ke konci by se navíc mělo ještě slabě ochladit. Noční teploty nebudou atakovat ani desítku, průměrné denní budou kolem patnácti stupňů.

Dlouhodobá předpověď na květen zatím slibuje na závěr měsíce, kdy budou volby, letní slunečné počasí s teplotami do 26 stupňů. Meteorologové ovšem připouštějí, že dlouhodobé prognózy jsou značně nepřesné.