Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nejaktivnější vulkán světa se opět probouzí

Nejaktivnější vulkán světa se opět probouzí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V noci na čtvrtek byly zaznamenány silné exploze a vývrhy lávy sopky Etny. Z menšího kráteru začal stoupat kouř a sloup sopečného prachu.

Uvnitř sopky experti zaznamenali otřesy a pnutí uvnitř neustále roste. Letiště v Catanii bylo z bezpečnostních důvodů uzavřeno. Vulkanická aktivita komplikuje také cyklistický závod Giro d’Italia.

Jedná se o třetí letošní erupci, což dokazuje, že aktivita Etny roste. Probuzená Etna může způsobit problémy organizátorům prestižního cyklistického závodu Giro d’Italia. Nedělní devátá etapa začíná v sicilském přímořském městě Messina, odkud vede trasa dlouhá 169 kilometrů k cíli, který leží 1892 metrů nad mořem v těsné blízkosti sopky.

“Etapa není ohrožena,” uklidňuje situaci ředitel soutěže Angelo Zomegnan. Na silnicích kolem vulkánu ale leží až dvoucentimetrová vrstva sopečného prachu, kterou se dělníci snaží odmést. Prach na silnici snižuje přilnavost pneumatik, čímž by mohlo dojít ke zvýšenému riziku pádu cyklistů.

Lidstvo v dějinách zaznamenalo až 200 výbuchů. Patří mezi nejaktivnější vulkán na světe. V aktivním stavu je podle vědců neustále.