Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Na východě Česka je nezvykle teplo, teploty šplhají k dvacítce

Na východě Česka je nezvykle teplo, teploty šplhají k dvacítce
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zatímco na západě republiky nevystoupaly v neděli denní maximální teploty přes deset stupňů, na východě panovalo na přelom října a listopadu nezvykle teplé počasí s teplotami od patnácti do dvaceti stupňů.

Například v Ostravě naměřili meteorologové v odpoledních hodinách příjemných osmnáct stupňů, což odpovídá spíše zářijovým hodnotám. V Praze - Ruzyni bylo přitom ve 12:00 jen devět stupňů. V sousedním Polsku šplhala na některých místech rtuť teploměru dokonce nad letní dvacítku.

Průměrné teploty koncem října se přitom v nížinách pohybují jen kolem pěti či šesti stupňů. Důvodem nezvykle teplého počasí je příliv vzduchu od jihu kolem tlakové níže nad západní Evropou, nad níž je přitom běžné podzimní počasí. Na východě je pak extrémně teplo.

Více se ochladí až příští víkend

Moravské kraje se navíc potýkají se silným větrem, jenž fouká zejména na horách. Na Lysé hoře vanul dokonce vítr, který v nárazech dosahoval až 130 kilometrů za hodinu, což je rychlost orkánu. Meteorologové tedy prodloužili platnost výstrahy před vichřicí. Vítr by měl ovšem počátkem týdne postupně zeslábnout.

Teplé počasí pak ukončí přechod studené fronty, ochlazovat se ale bude jen velmi pozvolna. Ještě v pondělí by mělo být přes den 13 až 17 stupňů, jen v místech s nízkou oblačností kolem devíti. Výrazněji se ochladí až o víkendu, kdy by se mělo na hory vrátit sněžení a denní teploty nepřesáhnou deset stupňů.

Říjen byl v Česku slabě teplotně podprůměrný, listopad by měl být naopak oproti normálu teplejší. Na konci měsíce možná napadne sníh i v nižších polohách. Vyplývá to z dlouhodobé měsíční předpovědi ČHMÚ, která ovšem bývá značně nepřesná. Sami meteorologové připouštějí, že předpovědi na delší dobu než týden dopředu jsou loterií.