Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Mzdy v ČR rostou, údajně kvůli propouštění

Mzdy v ČR rostou, údajně kvůli propouštění
zdroj: tisková zpráva

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda vrostla v posledním čtvrtletí loňského roku na 25 752 korun, což je oproti předchozímu čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů nárůst o 1,4 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o 907 korun na 23 598 Kč. Proti předchozímu roku tak byla vyšší o čtyři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o 5,2 procenta, tedy o 1268 korun na 25 752 korun. Reálná mzda vzrostla podle ČSÚ o 4,8 procenta.

Vysoký růst mezd je však podle statistiků ovlivněn hlavně strukturálními vlivy, zejména propouštěním zaměstnanců s nižšími mzdami a poklesem nemocnosti. Na růstu mezd se projevilo také vyplácení akumulovaných mimořádných odměn.

Dalším faktorem je podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka skutečnost, že prosinec byl obdobím vyplácení ročních odměn. „Výplata odměn se koncentrovala do prosince mimo jiné i proto, že od ledna jsou mzdy vyšších příjmových skupin zaměstnanců více daňově zatíženy v důsledku zvýšení stropu u pojistného na sociální pojištění," řekl Mertlík s tím, že data nemění nic na odhadu, že letos porostou mzdy jen velmi pomalu.

Objem mezd přitom poklesl o dvě procenta a počet zaměstnanců se snížil o 6,8 procenta.

V podnikatelské sféře se průměrná nominální mzda zvýšila o 1 248 korun na 25 347 korun, což je meziroční nárůst o 5,2 procenta. V nepodnikatelské sféře byl růst mezd nižší, průměrná mzda se zvýšila o 1 180 korun (4,5 %) na 27 498 korun, což je meziroční nárůst o 4,5 procenta.

Celková hladina spotřebitelských cen zůstala v únoru meziměsíčně nezměněná, v meziročním srovnání zpomalila růst z lednových 0,7 na 0,6 procenta.

www.parlamentnilisty.cz