Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Miliony vzorků DNA v rukou státu

Miliony vzorků DNA v rukou státu
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Stát neoprávněně uchovával vzorky DNA milionů lidí. Ministerstvo zdravotnictví ale pod nátlakem nevládních aktivistů nakonec ustoupilo. Rozsáhlý archiv kartiček s osobními údaji a krevními testy novorozenců narozených od poloviny 80. let se ztenčí. Nadále se budou takzvané screeningové kartičky uchovávat maximálně deset let, všechny starší nechá stát zlikvidovat.

Ministerstvo zdravotnictví novelou vyhlášky o zdravotnické dokumentaci reaguje na kampaň nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe), která podala už dva podněty Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Organizaci se mimo jiné nelíbí to, že nemocnice karty odmítají zlikvidovat s tím, že jde o součást zdravotnické dokumentace.

"Screeningové kartičky nejsou ničím jiným, než odebraným biologickým vzorkem s identifikací matky a dítěte, nemůže se tedy jednat o zdravotnickou dokumentaci.  Je to asi stejně absurdní, jako by byla desítky let uchovávána označená nádoba s ranní močí," upozornil ředitel IuRe Jan Vobořil.

Úřad na ochranu osobních údajů se novorozeneckým screeningem zabývá už více než rok. Podle IuRe by se totiž měly zlikvidovat všechny kartičky, u nichž s jejich uchováváním chybí souhlas, hrozí totiž jejich zneužití. I proto organizace letos v únoru udělila ministerstvu anticenu Velkého bratra za "Dlouhodobého slídila".

Zdroje:
Vlastní