Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Langer odmítl říci, kdo byl proti Topolánkovi

Langer odmítl říci, kdo byl proti Topolánkovi
zdroj: tisková zpráva

Místopředseda ODS Ivan Langer nechtěl prát špinavé prádlo na veřejnosti. Jednání grémia ODS bylo věcné a pragmatické, neustále opakoval v České televizi.

"Pro mne není podstatné, kdo byl proti Mirkovi Topolánkovi a kdo pro něj," odmítl komentovat Ivan Langer podrobnosti z dvanáctihodinového jednání grémia ODS.

"Byla to věcná, klidná a pragmatická debata," tvrdil v České televizi v pořadu Události, komentáře šéf kampaně a místopředseda Langer. "Možná to vzbuzuje rozpaky, někdo je rozladěn, někdo potěšen," dodal.

Jsme tolerantní strana, zdůraznil Langer

Padala vůbec další jména, kdo by měl vést ODS? "Debata byla otevřená. Věcná a klidná," neustále opakoval Langer. "Jsme tolerantní vůči odlišným názorům, ale jsem i loajální vůči svým kolegům," nenechal se moderátorem Jakubem Železným dotlačit k odpovědi Langer, co se řešilo na mimořádně dlouhém jednání grémia strany.

"Vy jste mi slíbil, že budete na mne hodný," žertoval očividně unavený po celodenním jednání Langer. "Já nic nesliboval," reagoval Železný.

A kritika Přemysla Sobotky? "Sobotka se vyjádřil, jak se vyjádřil. Neexistuje na to jednotný názor," odmítl opakovaně Langer slova o údajné nejednotě ve straně. "Topolánek není Kim-Ir-sen."

Sobotka totiž grémium opustil rozladěn předčasně a následně měl podle ČTK uvést, že strana s Topolánkem ztratila poslední zbytky důvěryhodnosti a vyzval voliče, aby ODS s Mirkem Topolánkem nevolili. Později však ČTK zprávu dementovala s tím, že se nejedná o vyjádření Přemysla Sobotky a došlo k záměně při komunikaci sms.

Více čtěte:
Přemysl Sobotka ODS nekritizoval. Jednalo se žrejmě o jmenovce z ČSSD

Máme kvalitní program

Langer zopakoval, že strana má dostatečně kvalitní program, se kterým se nebojí předstoupit před voliče. "Jsme velmi demokratická a otevřená strana," tvrdil Langer.

"Vy přece také máte své porady uzavřené," nechtěl prozradil Langer, jak se na grémiu choval  a jaké řešení prosazoval. 

Podle Langera je síla ODS v týmu. "Mirek Topolánek není Limonádový Joe. Stále má pozitiva, která mohou pomoci," opakoval místopředseda ODS.

Na pusu Topolánka malíček nevsadím

A bude věřit Langer, že si Topolánek bude příště dávat pozor "na pusu". "No, malíček bych na to nevsadil," dodal s tím, že je na čase se podívat po novém předsedovi. Topolánek údajně sám na jednání svou rezignaci nabídl jako jedno z možných řešení.

Podle šéfredaktora týdeníku Respekt Erika Taberyho nyní ODS prostě lepšího lídra nemá a tak zřejmě argumentoval i Mirek Topolánek během úterního jednání nejužšího vedení strany.

Více čtěte:
Budu na sobě pracovat, opět slíbil Topolánek

A jaké šance si lídr kampaně do voleb dává? "Veřím, že budeme schopni sestavit středopravou koalici," nenechal se vyvést z konceptu exministr vnitra.

www.parlamentnilisty.cz