Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Krize středočeské ČSSD: Vedení odmítá odejít

Krize středočeské ČSSD: Vedení odmítá odejít
zdroj: Mediafax

Vedení středočeské ČSSD není podle krajského náměstka Zdeňka Seidla legitimní, protože se do něj někteří lidé dostali díky kontaktům s bývalým hejtmanem Davidem Rathem. Není tudíž důvod k vyslyšení výzvy krajských špiček ČSSD, aby z Rathovy korupční aféry vyvodili nejdřív zodpovědnost středočeští radní, řekl dnes Seidl. Šéf krajské ČSSD Richard Dolejš Seidlovy výhrady odmítl. Poukázal na to, že rada dostala mandát od krajského vedení sociálních demokratů. V takovém případě by tedy ani ona nemohla být legitimní, podotkl.

Seidl trvá na tom, že zodpovědnost za Rathovu kauzu by mělo převzít vedení středočeské ČSSD. "Nehledě na to, že nejvyšší stranické orgány, které musíme respektovat, vyzvaly k odstoupení krajský výbor, ale v žádném případě ne radu," podotkl.

Vedení kraje je nelegitimní

Ústřední výkonný výbor ČSSD doporučil vedení středočeské ČSSD, aby kvůli úplatkářské aféře rezignovalo. To sice ve středu rozhodlo, že je připraveno převzít odpovědnost, ale že nyní neodstoupí. Chce, aby nejprve rezignovali krajští radní.

Podle Seidla vedení krajské ČSSD nemá legitimitu, protože jsou jeho členy například Rathův asistent Patrik Tomšů nebo Miroslav Lepil, jehož firma ML Compet byla podle médií důležitým hráčem v systému ovlivňování zakázek ve Středočeském kraji. "Složení krajského výboru nereprezentuje členskou základnu. Byli tam účelově dovoleni někteří lidé," tvrdí Seidl.