Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Komunisté hrozí demonstracemi, antiradarovci také

Komunisté hrozí demonstracemi, antiradarovci také
zdroj: tisková zpráva

Komunisté a antiradaroví aktivisté jsou připraveni znovu vejít do ulic s transparenty proti americké základně. Plán na stavbu Centra předběžného varování potvrdily Spojené státy.

Českou republiku patrně čeká druhá vlna demonstrací. Bílý dům totiž podle Hospodářských novin potvrdil, že zapojí Českou republiku do svého projektu protiraketové obrany v Evropě. A v sídle KSČM i u nevládních aktivistů už je oheň na střeše.

„Pokud bude s Washingtonem jednat vláda bez veřejné diskuse, určitě dojde na petice a demonstrace," řekl serveru ParlamentníListy.cz stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý.

A přidá se k nim i nyní utichlá iniciativa Ne základnám. „Pokud by se měla účast Česka na takovém projektu odbýt mezinárodní dohodou, pak to určitě vyžaduje protest," řekl redakci mluvčí iniciativy Jan Májíček.

ČSSD není proti novému plánu Američanů. Podle Lubomíra Zaorálka má být centrum na rozdíl od radaru součástí obrany proti střelám krátkého a středního doletu, která se už delší dobu plánuje v rámci Severoatlantické aliance. "Protože je Česko jejím členem, je samozřejmé, že se bude na jejích projektech podílet," uvedl Zaorálek. Komunisté si ale myslí, že se sociální demokracie nakonec přidá na jejich stranu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz