Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Kočí bude "hrdinkou" absurdní divadelní hry

Kočí bude "hrdinkou" absurdní divadelní hry
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Kristýna Kočí je ve sporu s Divadlem Rubín. To převzalo nahrávku Lukáše Vícha, kde Kočí vystupuje v hlavní roli, a přetvořilo ji v absurdní drama. Kdo má na hru autorská práva, je ale sporné.

Herec Ondřej Pavelka přiznal, že do konceptu nikdo z divadelníků nezasahoval. "Když děláte na divadle Shakespeara, tak můžete škrtat, přepisovat. Ale tady jsme neškrtali ani slovo, my jsme opravdu věděli, že tenhle dramatický útvar musí zůstat tak, jak je, aby to diváci opravdu vnímali," řekl reportérům ČT.

Tragická figura

Herci prý o zpracování nahrávky nijak dlouho nediskutovali, bylo jim prý téměř okamžitě jasné, že "do toho" musejí jít. "Myslím, že to je docela tragická figura, mladá slečna, která vlastně zatočila s celou politickou reprezentací a takřka položila vládu. A já myslím, že tomu ještě není konec," komentoval situaci režisér hry Ondřej Svoboda.

"Nám to přišlo tak komické, tak absurdní, tak nehorázné, tak blbé, že nám to přišlo dost dobré jako absurdní hra. Vy politici byste měli být seriózní, zodpovědní, a tady se to trošku nepovedlo," dodal.

"Tak nějak lidsky 'po holkovsku' mi přišlo divný, že mluví tak hrozně sprostě, když to pak označila za cílenou lež. Když ví, že ji někdo nahrává, tak se přece jako každý bude snažit vypadat líp," podotkla "divadelní Kočí" Barbora Poláková.

Jaká je šance na úspěch?

Ať už jde o mystifikaci nebo ne, Kočí by mohla spor s divadlem vyhrát. "Z autorského zákona vyplývá, že se jedná o jedinečné dílo autora, vyjádřené ve vnímatelné podobě, a pokud nějaké divadlo zpracovalo ten text, tak to už samo o sobě jedinečné bylo, a vnímatelná podoba vznikla už tím, že to někdo nahrál. V podstatě se jedná o autorské dílo, a kdo chce takové autorské dílo užívat, musí samozřejmě s autorem uzavřít licenční smlouvu na užití toho díla," myslí si odborník na autorské právo Petr Pečený. "V tomto případě, jestli autorka podá žalobu, tak si myslím, že bude mít šanci na úspěch."