Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Jsme připraveni odejít do opozice, tvrdí Liška

Jsme připraveni odejít do opozice, tvrdí Liška
zdroj: tisková zpráva

Pokud budou zelení figurovat v příští vládě, budou požadovat, aby vláda jejich programové principy prosadila do dvanácti měsíců od svého vzniku. Jinak prý odejdou do opozice. Předseda Strany Zelených (SZ) to říká v rozhovoru pro deník E15.

Lídr Strany zelených Ondřej Liška věří, že se jeho strana do parlamentu dostane. Je to prý hlavně proto, že se zelení dosud „nenamočili" do žádného skandálu. Liška to říká v rozhovoru pro deník E15, kde také potvrzuje, že pokud SZ bude ve vládě, hodlá svůj program vehementně prosazovat.

„Naši političtí partneři budou muset předem přistoupit na to, že některé pro nás principiální záležitosti vláda prosadí do dvanácti měsíců od svého vzniku. Jinak s nimi přestaneme jednat a odejdeme do opozice," klade si Liška už dva měsíce před volbami podmínku. Preference jeho strany se přitom pohybují kolem pěti procent.

Liška: Jsme jediná nezkorupovaná strana

„Jsme jediná česká politická strana, která spojila hospodářský program právě s potíráním úplatkářství...Za celou tu dobu jsme se nenamočili do žádného korupčního skandálu. Třeba jako jediní jsme v novinářském testu odmítli za milionový úplatek lobbovat za změnu loterijního zákona. Máme i absolutně průhledné financování a ani za nás nekandidují žádní podnikatelé, kteří politiku chápou jen jako pokračování svého byznysu," odpovídá v rozhovoru Liška na otázku, proč by měli voliči věřit v nadcházejích volbách právě Straně zelených.

Na svém postoji o možném odchodu do opozice si údajně budou zelení stát. Mají totiž z minulosti již špatnou zkušenost. Ovšem za tu si prý mohou nejspíše sami. Své základní programové principy totiž špatně definovali.

„Určitě neslevíme z následující zcela základní věci: Nebojíme se a nekrademe. Zelení v minulosti udělali chybu v tom, že nedostatečně formulovali své nepřekročitelné principy. Pod mým vedením se to už nestane. Voliči musejí mít jistotu, že zelení budou bojovat s korupcí, mají vlastní pohled na oblast energetiky a jsou jednoznačně proevropští," dodal Liška.

www.parlamentnilisty.cz