Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Dvořáková prokoukla plán na zničení komunistů: Vláda má problém

Dvořáková prokoukla plán na zničení komunistů: Vláda má problém
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Návrh na posouzení ústavnosti KSČM. Podle Vojtěcha Filipa je připravený na volby. Politoložka Vladimíra Dvořáková věc považuje za nesmysl, boj proti komunismu se prý objeví vždy, když je třeba ututlat nějaký problém. Pravice totiž podle ní ani nechce, aby byla KSČM skutečně zakázána.

Bačkovského komise podle vyjádření Denisy Čermákové z ministerstva vnitra dokončí v nejbližších dnech analýzu, která bude doporučovat, nebo nedoporučovat podání senátního návrhu na posouzení ústavnosti KSČM. Podle předchozích vyjádření MV měla být analýza hotová již v průběhu května. Důvody, proč se dokončení analýzy opozdilo oproti předpokládanému termínu, Čermáková ParlamentnímListům.cz nesdělila.

Připravují si to na volby

Předseda KSČM Vojtěch Filip přitom vládu podezírá z toho, že chce senátní návrh podat před případnými volbami. „Dělají to tak, aby to měli kdykoliv připravené na období voleb. Ta analýza je vždy skoro hotová ve chvíli, kdy to vypadá, že Věci veřejné možná odejdou z vlády a budou předčasné volby," říká pro ParlamentníListy.cz Vojtěch Filip.

Politologové Lukáš Jelínek a Vladimíra Dvořáková však obavy předsedy KSČM nesdílejí. Vladimíra Dvořáková si spíš myslí, že návrh na zákaz komunistů je evergreenem, kterým se zastírají jiné politické problémy. „Kdykoliv je problém a je potřeba od něj odvést pozornost, tak bojujeme proti komunistům," uvadí pro redakci Dvořáková.

Celý článek na ParlamentniListy.cz