Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Doležal: Zemanovy bonmoty jsou obyčejné sprosťárny

Doležal: Zemanovy bonmoty jsou obyčejné sprosťárny
zdroj: tisková zpráva

Šéf Strany práv občanů (SPO) Miloš Zeman je znám svými ostrými hláškami, kterými se trefuje do každého, kdo mu nepadne do oka. Někteří voliči jeho bonmoty nadšeně vítají, jiní jsou jimi znechuceni. Podle politologa Bohumila Doležala jsou Zemanovy výroky obyčejné sprosťárny.

"Takzvané Zemanovy bonmoty jsou jen obyčejné sprosťárny. Bonmoty se tomu říká jen proto, že do těchto výroků je Zeman schopen promítnout svou inteligenci," vzkázal Doležal na adresu lídra SPO.

Ostatně inteligentní komunikace, byť vulgární, je podle Doležala to, co Zemana odlišuje od současného šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. "Jsou v podstatě oba stejní, vlastně se liší jen v jediné věci," nastínil Doležal. Zeman je totiž podle něj intelektuál, zatímco Paroubek nasál styl vyjadřování komunistických předáků z doby normalizace.

Paroubkovu vyjadřování chybí Zemanova inteligence

"Paroubkův styl mluvy a chování je škola 70. a 80. let, působí jako starousedlík tehdejších provozoven lidového typu, lampasák a komunistický potentát," porovnával Doležal oba politiky v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

"Paroubek si dovoluje víc, než by si prostě slušný člověk, natož veřejná osoba měla vůbec dovolit," shrnul politolog a poznamenal, že Paroubkova vulgarita je přeci jen o něco méně výrazná než sprosťáctví Zemanovo.

Předseda SPO přitom avizoval, že se v době volební kampaně bude chovat přátelsky a nebude útočit ani na své politické rivaly, ani na novináře. Podle svých slov chce vyhrát květnové parlamentní volby s úsměvem. Politolog Pavel Šaradín míní, že tímto gestem se Zeman snaží ukázat jakousi svou velkorysost a schopnost ovládat se a povznést se nad malichernosti. „Je to určitá deklarace slušnosti. Nepamatuji se ale, že by se Zeman dokázal držet zkrátka a vzdát se svých bonmotů. Svůj slib určitě poruší," míní Šaradín.

Schwarzenberg se od politiků liší svou aristokratickou krví

Taktéž šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg je znám svým ostrým jazykem, odborníci ale upozorňují na významné odlišnosti ve srovnání se Zemanem a Paroubkem. "Schwarzenberg se vyjadřuje svérazně, ale slušně a vždy s jistou elegancí. Jeho aristokratická krev je na jeho chování znát," míní Doležal s tím, že Schwarzenberg navíc nikdy nemíří cíleně a nikoho jmenovitě nezesměšňuje.

"Rozdíl mezi Schwarzenbergem, Zemanem a Paroubkem je to, že Schwarzenberg ví, že obzvlášť jako politik si nemůže dovolit chovat se neslušně, kdežto Paroubek a Zeman si myslí, že právě jako politici si mohou dovolit takřka cokoli," dodal Doležal.

Šaradín upozorňuje, že český volič má obvykle rád jistou míru otevřenosti a bodrosti. Ale i zde je třeba dbát na určité meze. "Schwarzenberg působí jako upřímný a bodrý politik. Za své trefné poznámky přitom sklízí přízeň zřejmě spíše u mladých voličů, starší voliči mu to mohou naopak někdy vytýkat," komentoval Šaradín.

Hnůj a a páchnoucí bažina

Zeman již před lety proslul například připodobněním novinářů k hnoji, fekáliím a pitomcům. "Nikomu nevnucuji své subjektivní mínění, byť podložené dlouholetými zkušenostmi, že nejpitomějším tvorem na zeměkouli je současný český novinář," pronesl v Poslanecké sněmovně.

Na parlamentní půdě si ostatně brával na mušku i své kolegy zákonodárce: "Vaše interpelace na mě působí jako řev dinosaura vylézajícího z páchnoucích bažin."

"Navštivte půvabnou pražskou čtvrť, která se jmenuje Bohnice, a nechte se tam sakra do konce svého funkčního období hospitalizovat," doporučoval Zeman také jednomu z politiků během zasedání legislativců.

Ostatně pobyt v léčebně pro duševně nemocné naordinoval ve čtvrtek také Schwarzenberg. "Když v situaci ohrožení důchodového systému někdo navrhuje vyplacení třináctého důchodu, měl by být okamžitě zbaven svéprávnosti," pronesl senátor ve Strakově akademii směrem k sociálním demokratům, kteří prosazují vyplácení 13. důchodu.

www.parlamentnilisty.cz