Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

ČSSD panikaří. Objevil se utajený vzkaz od Ratha

ČSSD panikaří. Objevil se utajený vzkaz od Ratha
zdroj: Profimedia

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka má strach. Důvodem je kauza Davida Ratha. Podle dobře informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz ze Sobotkova nejbližšího okolí mu byl totiž předán vzkaz od Ratha z vazby. Už ve středu večer. A nechal zřejmě jen málokoho ze sociálních demokratů klidným.

Vzkaz, jehož přesný obsah zná zřejmě jen David Rath, patrně jeho advokát a šéf sociálních demokratů Sobotka, zní údajně v duchu: "Nenechávejte mě v šachu, byl bych nerad, kdybych musel začít mluvit."

Jelikož od exhejtmana Středočeského kraje lze čekat cokoli a všem lidem ze sociální demokracie je jasné, že i jeho reakce jsou nevyzpytatelné, vyjednává se v tuto chvíli možnost toho, jak Ratha navštívit ve vazební věznici. K překvapení všech totiž Rath jako jediný z osmi obviněných neodmítá vypovídat obsáhle a dlouze.

Čtěte také: Ve vazbě skončilo všech sedm lidí zadržených s Rathem

Vzhledem k tomu, že bude muset jednat mandátní a imunitní výbor ohledně Rathova zbavení imunity, hovoří se také o tom, že by byl Rath přivezen na jednání výboru do sněmovny. Doprovázet by ho však musela Vězeňská služba. Ve hře je i návštěva poslanců tohoto výboru u Ratha ve vazbě v Litoměřicích. Problém, jak na to, by odpadl jedině v případě, že by Rath rezignoval na svůj poslanecký mandát. V případě, kdy totiž stíhaný poslanec na svůj mandát rezignuje, končí i jeho imunita. Sněmovna by pak už nemusela hlasovat o jeho vydání.

V případě problémů uvnitř sociální demokracie by však ani toto řešením s největší pravděpodobností nebylo.