Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Co dělají úspěšní milionáři o víkendu?

Co dělají úspěšní milionáři o víkendu?
Britský zakladatel společnosti Virgin Group Richard Branson si umí užívat života | zdroj: Profimedia

Mít na kontě miliony nebo dokonce miliardy dolarů ke štěstí a pohodlnému životu nestačí. Je potřeba umět zvolnit a užít si volno s rodinou a přáteli. Jak tráví víkendy jedni z nejúspěšnějších a nejbohatších lidí na světě?

Zakladatel Microsoftu zvolňuje

Zatímco před nějakými dvaceti lety pracoval od rána do noci bez ohledu na to, který je den v týdnu, nyní se zakladatel Microsoftu Bill Gates naučil vypínat alespoň o víkendu. Zatímco v práci mu jde o technologický pokrok, v soukromí má raději "staromódní" zábavu, třeba čtení knih nebo hraní bridge.

Uživatelům na sociální síti Reddit se světil, že kromě knih je to například pozorování své dcery, jak jezdí na koni. "To je také trošku starodávné, ale také zábavné," vysvětlil.

Majitel společnosti Virgin si užívá svého ostrova

Britský podnikatel Richard Branson je prototypem miliardáře, který si umí užívat života. Majitel společnosti Virgin, pod kterou spadá například nahrávací společnost Virgin Records nebo společnost Virgin Galactic chystající komerční lety do vesmíru, tráví půlku svého života na soukromém ostrově v Karibiku. 

"Vím, že bych neměl, ale přesto mám pořád rád páteční večerní párty," přiznal deníku The Telegraph. Pětašedesátiletý podnikatel prý drží s mladými krok běžně do dvou hodin ráno. Zatímco oni pak uvadnou a probudí se k obědu, Branson si ráno přivstane a jde si zaplavat kolem ostrova. A často v blízkosti žraloků, kteří jsou podle něj neškodní. 

Když doplave, vrátí se do svého domu, posnídá ovocný salát a müsli a vyrazí za sportem. Jeho běžné odpočinkové aktivity zahrnují tenis, sufrování, plavání s delfíny a potápění v ponorce. Večer pak hrává šachy se svými dětmi.

Spoluzakladatel PayPalu tráví čas s rodinou

Zakladatel kosmické společnosti SpaceX a spoluzakladatel internetového platebního systému PayPal Elon Musk tráví volný čas mnohem méně okázale. Snaží se víkend trávit společně se svými pěti syny.

Přiznal ale, že se ani na konci týdne od práce neoprostí definitivně - posílá během té doby maily svým kolegům. "Kromě případům, kdy se spolu přímo bavíme, nevyžadují neustálou pozornost. Zjistil jsem, že se jim mohu věnovat a být s nimi, ale zároveň při tom pracovat," říká.

Šéf Twitteru chodí na tůry 

Spoluzakladatel a generální ředitel Twitteru Jack Dorsey si v době, kdy síť spouštěli, určil dopředu, co který den v týdnu bude dělat. Prý mu to pomáhá celý den se soustředit na jednu věc a neodbíhat k jiným tématům.

Sobotu si vyhradil pro výlety, neděli má ale pracovní. Ohlíží se za uplynulým týdnem, analyzuje výsledky, vymýšlí firemní strategii a připravuje se na další týden. Volno tak má technicky jen jeden den...

Umělecká maskérka chodí na procházky s rodinou

Majitelka kosmetické společnosti a přední umělecká maskérka Bobbi Brownová nepoleví ani o víkendu, respektive v sobotu. I když nemusí, vstává stejně jako ve všední den v půl sedmé ráno, dá si zeleninovou šťávu a dvojité presso, přečte si maily a noviny. A pak zkontroluje, jak si vede server Yahoo Beauty, jehož je šéfredaktorkou.

Neděle ale patří už jen rodině: dopřeje si brunch s manželem, "cournou" se ulicemi Brooklynu, vyrazí s dětmi na nákup a večer zakončí při rodinné večeři.

Spisovatel posedí u nedělního čaje

Kanadský novinář a spisovatel Malcolm Gladwell známý hlavně svou knihou Bod zlomu, si v neděli dopřává odpočinek s dobrou knihou, u filmu nebo u sportovního zápasu. Občas vyrazí na brunch a na odpolední procházku. Nesmí chybět chvíle nad dobrým čajem. 

Spoluzakladatel Googlu má rád adrenalin

Ve volném čase holduje spoluzakladatel společnosti Google Sergey Brin adrenalinovým a fyzicky náročným koníčkům. Našli byste ho třeba hrát ultimátní frisbee, in-linový hokej, dělat silovou gymnastiku a rád si také zaskáče s padákem. 

Investor chodí na rande

Prezident a výkonný ředitel investiční společnosti Adam Nash si i po letech užívá víkendových večerních schůzek s manželkou. Do společnosti ale vyrážejí i s přáteli. "Je to způsob, jakým si dobíjím energii a jakým si udržují přehled," tvrdí.

Herec se zavře do galerie

Americký herec, dabér a módní poradce Tim Gunn tráví každou neděli v newyorském Metropolitním muzeu, kde zůstane prakticky až do jeho zavíračky. Jako módní guru se samozřejmě pro svou návštěvu galerie řádně oděje do svátečního obleku a na uměleckou atmosféru se naladí v Central Parku.

"Jsem milovník umění a výlet do MET může být velmi emocionální. Jako první vždy chodím do oddělení řeckého a římského umění. Nemohu se tématu antiky nabažit," prozradil deníku The New York Times.

Když už musí galerii opustit, posedí u sendviče a sklenky vína a na internetu si hledá další informace o dílech, která ho během návštěvy zaujala. 

Zdroje: