Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Články autora

Martin Slapnička

Penze

Předčasný důchod může snížit penzi až o třetinu

Martin Slapnička 3. 2. 2017
Lidé mající řádný důchodový věk vyšší než 63 let mohou odejít do předčasného důchodu již v 60 letech. Občané s vyššími příjmy však mají v takovém případě státní důchod nižší o třetinu oproti případu, kdy by odešli do řádného důchodu.
Zákony

Vyvázání ze smlouvy o úvěru při rozvodu není automatické

Martin Slapnička 30. 1. 2017
V poslední době se stále častěji setkávám s požadavkem na vyvázání z úvěru, který je prezentován jako podmínka pro uzavření smlouvy o vypořádání společného jmění, někdy se stane, že ujednání o vyvázání z úvěru je již uvedeno v podepsané smlouvě uzavřené mezi společnými dlužníky, někdy se dokonce stane i to, a to je již velmi překvapivé, že právní zástupce jednoho z manželů požadavek na vyvázání z úvěru prezentuje před soudem v rámci soudního řízení o vypořádání společného jmění manželů a požaduje po soudu, aby jednoho z manželů z úvěru „vyvázal“.
Penze

Bydlení je pro penzisty mnohem víc než střecha nad hlavou

Martin Slapnička 24. 1. 2017
Bydlení znamená mnohem více než jen střechu nad hlavou. Pro starší lidi, může být volba správné formy bydlení rozhodující, především pokud jsou nějak fyzicky limitování. "Kdo ve stáří bydlí ve třetím patře bez výtahu, je prakticky uvězněn ve svém vlastním domě," říká Silke Gross, spoluzakladatelka německého vícegeneračního projektu Amyryllis.
Naše peníze

Změny v daních v roce 2017

Martin Slapnička 22. 1. 2017
Dne 13. ledna 2017 schválila poslanecká sněmovna vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní. Novela potěší zejména rodiny s dvěma a více dětmi, které si budou moci uplatnit zvýšené daňové zvýhodnění. Které změny jsou nejdůležitější?
Stavební spoření

Stavební spoření peníze nezhodnotí, přesto o něj zájem vzrostl

Martin Slapnička 17. 1. 2017
Stavební spořitelny navázaly na úspěšný rok 2015. V roce 2016 se jim dokonce podařilo poprvé od roku 2011 prolomit padesáti miliardovou hranici poskytovaných úvěrů. Zájem o stavební spoření se projevil i v nárůstu nově uzavřených smluv. Dokáží si letos stavební spořitelny poradit s novým zákonem o úvěru a růstem úrokových sazeb?
Bydlení

Stavba domu svépomocí ušetří spoustu peněz. Na co dát pozor?

Martin Slapnička 9. 1. 2017
V poslední době stoupá počet lidí, kteří si chtějí svůj dům postavit sami podle svých představ. Bez účasti stavebních firem a developerů vyroste každý rok o 30 procent více domů. Po výdajích za pozemek chtějí lidé někde ušetřit a raději povolají kamarády, známé, příbuzné a aspoň částečně si dům postaví sami.
Bankovní účty

Spořicí účty: Bude změna k lepšímu?

Martin Slapnička 5. 1. 2017
Největší družstevní záložna se stala Bankou CREDITAS. Její hlavní zbraní v boji o klienty budou spořicí účty. Má šanci rozvířit zamrzající vody úrokových sazeb?
Auto-moto

Tři časté výmluvy pojišťoven, pokud chcete uhradit škodu u auta

Martin Slapnička 2. 1. 2017
Odmítla Vám pojišťovna vyplatit pojistné plnění po dopravní nehodě nebo jej značně krátila? Nejste vůbec sami. Pojišťovny poměrně často neoprávněně krátí nebo nevyplácejí peníze, na které máte z pojištění vozidla nárok. Děje se to jak u havarijního pojištění, tak bohužel i u povinného ručení. Často jsou tak postiženi zejména ti, kteří nehodu nezpůsobili. Přečtěte si 3 časté důvody, na které se pojišťovny vymlouvají.