Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Česko prožilo horký víkend, padaly teplotní rekordy

Česko prožilo horký víkend, padaly teplotní rekordy
Ilustrační snímek | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

O víkendu panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy činí rovných 39 stupňů.

Dosavadní rekord z roku 2019 zaznamenala stanice Doksany v Ústeckém kraji.

Červnový rekord pokořilo deset stanic měřících aspoň 30 let, na šedesáti stanicích přepisovali rekord pro dnešní den. Nové maximum pro 19. červen má i nejstarší stanice v zemi pražské Klementinum, kde teploměr ukázal 36,9 stupně.

V sobotu teploty letos poprvé přesáhly na několika místech hranici 35 stupňů. Dnes na většině území vystoupaly na 33 až 38 stupňů Celsia.

Po extrémně horkém víkendu prakticky beze srážek dorazí v pondělí především odpoledne a večer do Česka bouřky. Intenzivnější a nebezpečnější mohou být na pomezí Čech a Moravy a na východě země. Provázet je může krupobití, silný vítr a přívalový déšť.

Mohou se vyskytnout i intenzivní bouřky s velkými kroupami, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů, ojediněle mohou vznikat i takzvané supercely. Bouřky se vyhnou západu Čech.

Zdroje: