Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bohatý Bárta daní bohaté. Pehe: Vykrádá ČSSD, protože musí

Bohatý Bárta daní bohaté. Pehe: Vykrádá ČSSD, protože musí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta se vytasil s levicovou rétorikou. Stejně jako předseda strany Radek John si myslí, že na Kalouskem navrhovaný rozpočet by převážně doplatily nízkopříjmové a středněpříjmové vrstvy obyvatel.

Navrhují proto, aby bylo zavedeno progresivní zdanění a to ve dvou pásmech, přičemž lidé s příjmem nad 90 000 Kč měsíčně by státu odváděli 30 procent. Politolog Jiří Pehe ale upozorňuje na to, že by se mohly VV snažit tímto cíleně "vykrádat" program ČSSD, aby posílily svou voličskou základnu.

"My se domníváme, že zejména v situaci, ve které se nacházíme, je příležitost, aby došlo k vyšší míře zdanění. Progresivní zdanění by znamenalo zavedení druhého daňového pásma od příjmu nad 90 tisíc měsíčně. To je něco, co bychom považovali za spravedlivé a správné," uvedl v rozhovoru pro server iDnes.cz Vít Bárta, který je sám považován za zámožného muže.

Podle předběžných propočtů stranických ekonomických odborníků by tento požadavek VV přinesl do rozpočtu navíc 5 miliard korun.

Nutno připomenout, že nejmenší vládní strana nebyla v zásadě proti progresivnímu zdanění ani před volbami v roce 2010 a požadavek na implementaci tohoto prvku do daňové reformy se objevil i v jejich volebním programu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz