Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Adoptivní rodiče vypouštěli lososy

Adoptivní rodiče vypouštěli lososy
Malé lososy | zdroj: www.navratlososu.cz

Malé lososy adoptované prostřednictvím dárcovské textové zprávy včera vypouštěli do říčky Kamenice v Českém Švýcarsku také jejich adoptivní rodiče. K návratu do volné přírody pomohli celkem více než 12 tisícům lososů o velikosti 7 až 10 centimetrů. 

Letošním podzimním vypuštěním lososů byla také završena tříletá DMS sbírka. Za celou dobu sbírky dárci zaslali více než 5170 dárcovských zpráv a projekt tak podpořili částkou téměř 140 tisíc korun. To odpovídá počtu sedmi tisíc malých lososů. V přípravě je však již sbírka nová. Její spuštění bude možné za několik málo týdnů.

„Pro malé lososy je to první samostatný krok na jejich dlouhé cestě k dospělosti a případnému návratu do Kamenice, aby zde v budoucnu mohli založit novou generaci. Přejme jim i sobě, aby se vraceli v co nejhojnějších počtech,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

„Těší nás, že zájem o lososy stále roste. Důkazem bylo i letošní podzimní vypouštění půlročních ryb do řeky Kamenice, kde se sešel rekordní počet adoptivních rodičů. Rád bych jim, i všem dalším příznivcům, touto cestou poděkoval,“ uvedl Radek Hovorka ze společnosti King Oscar, která je hlavním partnerem projektu Návrat lososů.

Do projektu Návratu lososů se můžete zapojit každý

Zasláním dárcovské SMS se stanete adoptivním rodičem jednoho malého lososa. Poté zde můžete sledovat jeho dobrodružnou životní cestu z líhně do říčky Kamenice a následnou cestu do moře a zpět.

Jak zaslat dárcovskou SMS

Odešlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS NAVRATLOSOSU na číslo 87 777Cena DMS je 30,- Kč, projekt Návrat lososů obdrží 27,- Kč. Službu provozuje Dárcovské fórum, technicky zajišťuje ATS Praha.

Lososi ve virtuálních vodách

Po odeslání DMS obdržíte v unikátní kód. Přejděte na facebookovou stránku Návratu lososů. V záložce Adoptujte si lososa najdete aplikaci, která vám umožní vytvořit si vlastního lososa, pojmenovat ho, vybavit na cestu a samozřejmě ukázat přátelům.

DMS Roční podpora

Můžete přispívat i pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku. Stačí odeslat SMS ve tvaru DMS ROK NAVRATLOSOSU na číslo 87 777 a každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30,- Kč. Projekt Návrat lososů obdrží z této částky 27,- Kč.

"Náš projekt dovrší po třech letech jednu velmi úspěšnou etapu. Rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří se na projektu dosud podíleli i všem adoptivním rodičům, kteří přispěli. Věřím, že jejich zájem o navrácení lososů do českých řek bude pokračovat i v dalších letech, a námi chystané novinky přispějí k tomu, že všechny zúčastněné bude spolupráce na projektu i nadále bavit a naplňovat," vzkazuje Radek Hovorka ze společnosti King Oscar, která je hlavním partnerem programu Návrat lososů.   

Nyní je na pár týdnu sbírka z provozních důvodu zastavena, pokud tedy chcete také přispět a adoptovat si toho svého lososa, sledujte na stránkách www.navratlososu.cz informace o opětovném spuštění dalšího kola sbírky.

Zdroje:
www.navratlososu.cz