Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Zeměkoule v přímém přenosu – již brzy

Zeměkoule v přímém přenosu – již brzy
Zeměkoule | zdroj: ThinkStock

Již tento podzim plánuje kanadská společnost Urthecast zahájit přípravy na spuštění přímého přenosu záběrů zeměkoule z vesmíru. Snímky budou pořizovat dvě kamery umístěné na mezinárodní vesmírné stanici a bude možné je sledovat zdarma na internetu. Zprávu o tom přinesl francouzský deník Le Figaro.

Kanadská společnost v současné chvíli pracuje na konstrukci dvou snímacích zařízení s vysokým a středním rozlišením, které plánuje vynést a umístit na mezinárodní vesmírnou stanici již v podzimních měsících tohoto roku. Jedno ze zařízení bude pořizovat fotografie zeměkoule, druhé pak video s frekvencí 3,25 snímků za vteřinu. Pořízený materiál bude přenášen zdarma na internetu na rozhraní charakterizovaném společností slovy „na půl cesty mezi YouTube a Google Earth“. Zpoždění oproti reálnému času bude nejvíce několik hodin.

Kvalita záběrů bude dostatečná k rozlišení ulic a budov, ne však jednotlivých osob, čímž se chce společnost vyhnout podobným kontroverzím, které se vyskytly například v souvislosti se spuštěním Google Street View. Společnost Urthecast v první fázi uspěla se získáním dostatečných financí na pořízení kamer a zahájení provozu, podle některých odborníků je však otázkou, jak dlouho bude projekt vzhledem k vysokým nákladům provozu serverů a manipulace s daty možné udržet.

Zdroje:
Le Figaro