Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Zákon o ABL a spol. ČSSD od něj odhání vnitro

Zákon o ABL a spol. ČSSD od něj odhání vnitro
zdroj: tisková zpráva

Vláda premiéra Petra Nečase se chystá na nový zákon o bezpečnostních službách. Ten by měl stanovit pravidla jejich regulace a kontroly. Opozice v osobě stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce se obává vlivu Johnových náměstků.

Náměstci by měli podle Tejce vliv na finální podobu návrhu zákona, bezpečnostní služby samotné pak raději nechtějí vědět, co na ně nové osazenstvo Strakovy akademie pro tentokrát přichystá.

„Rozhodně by u toho neměli být lidé, u kterých hrozí střet zájmů, neboť jsou se soukromými  bezpečnostními službami svázáni," řekl ParlamentnímListům.cz Tejc. Na mysli má konkrétně náměstky ministra vnitra Johna, Michala Moroze a Jiřího Zahálku.

První z nich vlastnil bezpečnostní agenturu a má údajně vazby i na firmy zabývající se prodejem odposlechových zařízení. Druhý pak působil ve firmě ABL, patřící sponzorovi Johnovy strany a nynějšímu ministru dopravy Vítu Bártovi.

„Já nijak nepochybuji o jejich odbornosti. Jako poradci v dané oblasti jsou panu ministrovi jistě prospěšní. Nicméně nesmí dojít k tomu, aby měli v otázce přípravy zákona nějakou výkonnou pravomoc, nesmí se podílet na podobě, ve které jako legislativní návrh opustí ministerstvo vnitra," požaduje Tejc.

Celý článek na ParlamentniListy.cz