Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Vzpoura proti vládě se blíží

Vzpoura proti vládě se blíží
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Z informací, které poskytuje web Holešovské výzvy, se tak dá dozvědět, že do tiskárny byla zadána výroba první větší série visaček s nápisem: Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi. Ano, jsou to ty, které se rozdávaly na sobotní celostátní konferenci iniciativ, jež měla za úkol sjednotit jednotlivce i různá sdružení a představit své jasné vize. Jelikož byly ParlamentníListy.cz přímo na místě, zaznamenaly, že se to ne zcela vydařilo, nicméně aktivity jedou dál.

Například na středeční jednání koordinační rady Holešovské výzvy byli přizváni zástupci studentů. Zda skutečně dorazí, se nedá odhadovat, protože studenti zatím na všech podobných iniciativách a protestních akcích různých hnutí, sdružení i odborů chyběli. Pokud by tentokrát svůj postoj přehodnotili a podporu Holešovské výzvě vyjádřili, znamenalo by to jistý průlom. Zatím tomu však nic nenasvědčuje.

„Jsou připravená první tři ozvučená auta k výjezdům po celém území republiky. Dokončují  se již také práce na nových webových stránkách www.narodni-rada.cz. Děkujeme také za to, že během pondělí byly na náš účet připsány 3 800 korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz Slávek Popelka. Je nutné dodat, že nové webové stránky se připravují i jako prevence před tím, kdyby prý někdo chtěl ty původní stránky Holešovské výzvy napadnout a shodit.

Klasické komerční aktivity

ParlamentníListy.cz v pondělí představily to, jak má vypadat leták, který má za úkol vybudit v lidech touhu po vzpouře proti současnému stavu v zemi. Ten samý den prý tiskárna zahájila výrobu 100 tisíc kusů těchto plakátů k vylepování a šíření . Podle Slávka Popelky to má stát 40 tisíc korun.  Není tedy jisté, zda se podaří na to uvedenou sumu získat, i když iniciátoři výzvy doufají, že prý zcela určitě ano.

Zde je třeba doplnit, že náklady spojené se sobotní konferencí v Hloubětíně dosáhly podle organizátorů částky 20 tisíc korun, na místě se vybralo od dobrovolníků pouhých 4 800 korun.

Jelikož bez finančních prostředků nelze prakticky vyvíjet žádnou aktivitu, řada odpůrců uvedené Holešovské výzvy poukazuje na to, zda právě ve financích nemůže být ukrytý nějaký „renonc“. Zatím však nikdo nic konkrétního nepředložil. A tak organizátoři začínají využívat i běžných komerčních aktivit. Třeba takových, kdy je možné si objednat zmiňované žluté visačky s nápisem: Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi. Cena je pětikoruna za kus . „I proto jsme se takto rozhodli, poněvadž zatím nemáme dost peněz na výjezdy aut,“ vysvětlil Popelka ParlamentnímListům.cz.

„Do aut se v tuto chvíli montují ozvučovací zařízení, nahrávají se texty se státní hymnou i písničkami Karla Kryla. Připravuje se také jednání koordinační rady, kde se bude řešit organizační příprava demonstrací, volba delegace, která předá usnesení konference s výzvou k demisi vládě a prezidentovi. Usnesení konference bude předáno parlamentu a sdělovacím prostředkům,“ uvádí dále organizátoři protestní akce na svém webu. V případě hudby, která má zaznívat z aut, je třeba dodat, že na stránkách Holešovské výzvy lidé již delší čas hlasují proto, jakou příští hymnu by si přáli. A i když je ve hře například píseň Kdož sú boží bojovníci, velmi dobře si vede Krylova Demokracie…