Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Výběr nástupce Martinů: Kdo nebyl přizván a kde je problém

Výběr nástupce Martinů: Kdo nebyl přizván a kde je problém
zdroj: tisková zpráva

Nikdy v minulosti média nevěnovala jmenování policejního prezidenta takovou pozornost jako nyní. Vítěz nejpravděpodobněji vzejde z dvojice dvou náměstků bývalého policejního prezidenta Viktora Čecha a Ivana Bílka.

Jeden považován za oblíbence Radka Johna, druhý za favorita Ivana Langera respektive Petra Nečase. A souboj začíná trochu připomínat rychlé Šípy. Losnu nebo Mažňáka? Kdo bude novým policejním prezidentem a jaké jsou vlastně jeho pravomoci? Je komise vůbec legitimní?

Kontraproduktivní transparentnost - politická apolitičnost

Kdyby se ministr vnitra Radek John držel předchozích zvyklostí a jmenoval policejního prezidenta přímo (byť s kontrasignací premiéra), ušetřilo by se mnoho vrásek v koalici i v opozici a koneckonců i v samotné výběrové komisi, kterou ustavil ministr vnitra Radek John.

,,Jsem přesvědčen, že otázka výběrového řízení nepatří na jiná fóra než na fórum vládní. Chci tento výběr udržet na odborné bázi, nechci ho politizovat. Na politickou půdu, tedy do Poslanecké sněmovny, plánuji až představení nového policejního prezidenta," uvedl ve svém prohlášení John.

Celý článek na ParlamentniListy.cz