Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Vláda může padnout, překvapil Vondra

Vláda může padnout, překvapil Vondra
zdroj: Mediafax

Kromě boje proti korupci si kabinet Petra Nečase vetkl před rokem při svém vzniku do štítu i označení vláda rozpočtové odpovědnosti. Zatímco úspěšnost protikorupčního tažení je veličina těžko měřitelná, hospodaření státu se dá čísly naopak zhodnotit snadno.

A vývoj plnění státního rozpočtu za první pololetí hrozí, že se plánovaný schodek nepodaří dodržet.

Poslední červnový den se kabinetu Petra Nečase podařilo podpisem dodatku ke koaliční smlouvě odvrátit pád, který hrozil při nesplnění požadavků Věcí veřejných. Jen o den později se objevily údaje o plnění státního rozpočtu za první pololetí tohoto roku. Čísla to nejsou příliš příznivá, o čemž svědčí výrok ministra obrany Alexandra Vondry v nedělních Otázkách Václava Moravce, že by vláda mohla padnout, pokud by se plánovaný schodek nepodařilo dodržet.

„Máme to v programu. Pokud bychom schodek pro rok 2011 nedokázali udržet, je možné, že by vláda mohla padnout," uvedl místopředseda ODS. Tuto hrozbu nezmínil Vondra pro nic za nic, protože při handrkování o vládě se dá ledacos svést na politické učedníky z Věcí veřejných, ale plnění státního rozpočtu je neoddiskutovatelným vysvědčením pro vládu, jak tuto zemi dokáže spravovat.

Celý článek na ParlamentniListy.cz