Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

V Ulsteru vybuchla bomba u úřadovny Mi5

V Ulsteru vybuchla bomba u úřadovny Mi5
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Pumová nálož explodovala v pondělí v noci u místní úřadovny britské kontrarozvědky MI-5 v bývalých kasárnách v Holywoodu severovýchodně od severoirského Belfastu.

Podle policejní mluvčí výbuch lehce zranil jednoho kolemjdoucího muže, asi šedesát lidí v objektu stačili policisté evakuovat.

Trhavinu podle mluvčí k budově dovezl řidič taxíku, jehož k tomu přinutili atentátníci pod pohrůžkou násilí. Řidič po splnění příkazu útočníků šel varovat policii. Podle lidí žijících v okolí se silná exploze ozvala krátce po půlnoci. Na místo se bezprostředně dostavili záchranáři a hasiči. 

K útoku se podle britské zpravodajské stanice BBC přihlásili bývalí příslušníci separatistické Irské republikánské armády (IRA), kteří odmítli mírový proces a sdružili se pod názvem Skutečná IRA (Real IRA).

Po mírové dohodě z roku 1998 a následném odzbrojení IRA podnikají ojedinělé útoky zejména proti vojenským a policejním cílům.

Ulsterské úřady právě v pondělí oficiálně přebírají odpovědnost za bezpečnost v provincii od centrálních britských úřadů. Očekává se rovněž, že dnes poprvé za posledních 38 let jmenují severoirského ministra spravedlnosti místní úřady a nikoli Londýn.