Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Typicky ustrašený Nečas. Vládne Kalousek, směje se ČSSD

Typicky ustrašený Nečas. Vládne Kalousek, směje se ČSSD
zdroj: Mediafax

Stokorunové snížení slevy na dani může ukázat, kdo je skutečným premiérem. Pokud návrh projde, bude jako šéf vlády vnímán Miroslav Kalousek, míní stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Zřejmě už brzy se dozvíme, kdo opravdu velí české vládě. Podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka bude lakmusovým papírkem spor o snížení slevy na dani pro každého zaměstnance o 100 korun měsíčně. S tímto nápadem přišel před časem ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Předseda vlády na Kalouskovu vějičku skočil. Ponechme stranou, že tento nápad měl ministr financí v šuplíku i bez povodní. Když povodně přišly, pokusil se ministr financí využít vlny solidarity k prosazení opatření, které je variací na téma ´daň z hlavy´," uvádí Mládek. Podle něj je taková daň, kdy každý platí fixní částku „z hlavy", snem, a to nejen české pravice. Platí totiž u ní, že čím jsou příjmy vyšší, tím nižší procento z příjmů na dani se platí.

Petr Nečas teprve se zpožděním zjistil, co vlastně odsouhlasil, a došlo mu, že by měla slušná pravicová vláda zvednout spíše procento sazby daně z příjmu fyzických osob. Tak by totiž každý přispěl na povodně proporcionálně svému příjmu. Mládek oceňuje, že se Nečas postavil, i když pozdě, proti Kalouskovu návrhu, který hrozí poškozením sociální soudržnosti české společnosti.

Celý článek na ParlamentniListy.cz