Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Topolánka nesledujeme, odmítl výtky šéf VV John

Topolánka nesledujeme, odmítl výtky šéf VV John
zdroj: tisková zpráva

Předseda strany Věci veřejné (VV) Radek John vylučuje, že by volební manažer VV Vít Bárta byl zapleten do sledování expremiéra Mirka Topolánka. John to uvedl to v rozhovoru pro server iDnes.

Mirek Topolánek loni na podzim v rozhovoru pro Lidové noviny v souvislosti s fotkami, které se objevily z jeho dovolené v Toskánsku, řekl, že tu existuje agentura ABL, která na zakázku pracuje proti expremiérovi. Šéfem ABL je přitom volební manažer VV a zároveň přední sponzor strany Vít Bárta.

„To byl velmi směšný výrok. Údajně to vzniklo tak, že když Blesk udělal ty fotky v Toskánsku, napsal k nim zdroj -abl - což znamená archiv Blesku a ODS si myslela, že to udělala agentura ABL," řekl John v rozhovoru pro iDnes.cz s tím, že jednoznačně vylučuje, že by firma ABL byla zapletena do sledování Topolánka.

Topolánek prý kolem sebe jen kope

„Firma ví, že musí být apolitická, jinak ji to bude stát zakázky. Byla by úplně šílená, kdyby se zapletla do takové hrůzy. Je úplně nejstrašnější, když létají obvinění bez zdrojů. Někdo byl chycen na špatném místě ve špatnou chvíli, kde vůbec neměl být a pak začal kopat kolem sebe," uvedl dále John k Topolánkově výroku.

Šéf VV v rozhovoru dále podotkl, že v Česku existuje mnoho roztříštěných pravicových stran, které jsou samostatné jen proto, že se nesnášejí jejich lídři. „Největší programová shoda byla s Evropskými demokraty, jichž byl pan Josef Zieleniec čelným představitelem. Naše spojení s nimi je stále těsnější," vysvětlil John.

Podobné sympatie ke druhé straně, tedy vůči Věcím veřejným, má ale zřejmě i bývalý ministr zahraničí a pozdější europoslanec Josef Zieleniec. V časopise, který strana VV hází lidem do poštovních schránek, totiž  Zieleniec Johna veřejně podpořil. Lídr VV k tomu podotýká, že si právě Zieleniece oblíbil.

„Velmi rád poslouchám jeho zkušenosti z politiky, jsme velmi rádi za jeho rady. Chceme také představit stínové ministry, které bychom rádi delegovali do vlády odborníků. Samozřejmě ne všechny, protože to by bylo směšné. Ale pan Zieleniec by byl jedním z nich," řekl John.

O Janouškovi to jsou jenom pomluvy

Předseda VV odpověděl i na otázky týkající se jeho vztahu k lobbistovi Romanu Janouškovi, s nímž působil společně v Ora Printu.

„Janoušek nikdy členem strany být nemůže, protože jeho lobbistická minulost je taková, že by stranu velmi poškodil. A to, že se píše, že jsem jeho známý, na to říkám: jaký známý, nikdy jsem s ním nebyl na mejdanu, nikdy jsem nebyl u něj doma, ani on u mě. Nestrávil jsem s ním dovolenou v Toskánsku ani jinde. Potkal jsem ho v devadesátých letech, kdy to byl reemigrant s tenisovou raketou a nebyl lobbista. Pronajímal kino Blaník a nabízel odborníkům, aby diskutovali o drogách," uvedl v rozhovoru John.

Vyvrátil také, že by Věci veřejné byli jakýmsi dílem Janouška a zároveň i záloha, kdyby to už nevycházelo pražské ODS.

"To, že bychom byli béčko pražské ODS, vyvrací náš program. A opravdu se s nimi nehodláme domlouvat a umazat se s nimi. Náš cíl je vyřadit je z boje. A dílo Romana Janouška, to je také úplný nesmysl. Jsou to jenom pomluvy, které se šíří, protože jsme nezmanipulovali žádnou zakázku, nikdy jsme nic neukradli ani nebyli u toho, když se uplácelo za gripeny. Jediná věc, která se na nás vytahuje, je Janoušek. Já teď už jen čekám, kdy někdo řekne, že za námi stojí i Usáma bin Ládin."

Předseda VV se vyjádřil i k tomu, jak strana rozhoduje o svých lídrech na internetu: „Systém funguje tak, že každý mohl nominovat. Grémium strany vybralo šest kandidátů na internet a z těch se pak vybírá lídr. Nemůže se tak stát, že by se naším lídrem stal třeba pan Dalík. Hlasovat mohou jen registrovaní členové a příznivci. Hlídáme, aby nemohli hlasovat víckrát než jednou a jistíme to i proti hackerům."

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz