Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Tabu padá. Klaus v odporu proti mešitám není sám

Tabu padá. Klaus v odporu proti mešitám není sám
zdroj: Mediafax

Prezident republiky Václav Klaus se minulý týden při návštěvě Vysočiny podle Mediafaxu vyslovil proti stavbě nových mešit v České republice. Systém otevřených hranic Schengenského systému označil za nerozumný krok. ParlamentníListy.cz se zeptaly předáků ODS, zdali souhlasí se zakladatelem své strany. O reakci jsme požádali i politiky dalších stran.

Prezident Václav Klaus dále uvedl, že území České republiky nemá tradici v budování mešit a proto jejich výstavbu nepodporuje. Za strašný omyl pak označil budování multikulturní společnosti.

ODS souhlasí s Klausem

U občanských demokratů nalezl prezident pochopení. Předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová míní, že Klausův postoj je správný. „Tolerance musí existovat z obou stran. Nevím totiž o tom, že by bylo možné stavět katolické kostely v muslimských zemích. Takže v tomto má pan prezident určitě pravdu," řekla ParlamentnímListům.cz Němcová.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka si myslí, že lidé, kteří do naší země přicházejí, by se měli přizpůsobit našim zákonům a našim zvyklostem. „Měli by respektovat křesťanský charakter základů naší země a civilizace, a proto nejsem příznivcem budování mešit v naší zemi," souhlasil s Klausem Sobotka.

Celý článek na Parlamentnilisty.cz