Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Šumivé tablety mají podle vědců nebezpečně mnoho soli

Šumivé tablety mají podle vědců nebezpečně mnoho soli
Šumivá tableta (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Miliony lidí na světě užívají šumivý aspirin či vitamíny. Podle nové studie publikované v časopise British Medical Journal však tyto tablety mohou zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku a infarktu. Informuje o tom dnešní vydání deníku The Times.

U pacientů, kteří užívají šumivé léky pravidelně, studie ukázala o 22 procent vyšší riziko infarktu a o 28 procent vyšší riziko předčasné smrti. U uživatelů šumivých tablet je navíc sedmkrát vyšší pravděpodobnost rozvoje vysokého tlaku, než u lidí, kteří stejný lék užívají ve formě běžné tablety.

Autoři této studie z University of Dundee a University College London uvádějí, že na šumivých lécích a vitamínech by mělo být uvedeno varování, že obsahují velké množství soli. Vysoká dávka rozpustného paracetamolu například obsahuje vyšší dávku sodíku, než by měl člověk přijmout z potravin za celý den.

Lékař Mike Knapton z British Heart Foundation však zároveň uvádí, že uvedené riziko se týká pouze lidí, kteří tyto léky užívají pravidelně. Neznamená to podle něj, že příležitostné užití by mohlo poškodit pacientovo srdeční zdraví.

Zdroje: