Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Strana mě nedá, věří si Tluchoř

Strana mě nedá, věří si Tluchoř
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Občanští demokraté budou zanedlouho hlasovat o dalším osudu šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Ten se totiž podle prezidenta Václava Klause snažil rozbít křehkou vládní koalici.

Sám Tluchoř ale tvrdí, že za jeho odchod lobbují Věci veřejné.

„Nemyslím, že ODS se podvolí nebo má podvolit zjevnému nátlaku VV," napsal šéf poslaneckého klubu ODS v SMS zprávě pro deník Právo. Sám je zastánce tvrdého postupu vůči nejslabší koaliční partaji, například kategoricky odmítl, že by dodržování koaliční smlouvy ze strany VV mělo být něčím podmíněné.

Tvrdá linie

„Trvám na tom, že včerejší dohoda je jasná a nepodmíněná, to musejí všichni včetně VV respektovat," prohlásil Tluchoř.

Nicméně některým občanským demokratům vadí obsah tajných nahrávek bývalé poslankyně VV Kristýny Kočí, kde se mluví o častých soukromých schůzkách s Tluchořem. Podle ministra obrany Alexandra Vondry právě tyto uniklé odposlechy změnili vnímání ODS v očích veřejnosti.

Výměna figurek

„My jsme do zveřejnění nahrávky hráli bílými figurami a pak jsme hráli s černými," vysvětlil. Podobně situaci vidí i šéf středočeské ODS Petr Bendl či poslanec Michal Doktor.

„Petr Tluchoř nebyl posilou předsedy ODS Petra Nečase, ten proto ve svých stanoviscích byl výrazně slabší a měl slabší pozici. Předseda poslaneckého klubu se ukázal být hráčem, který hraje minimálně dvě hry najednou, a to je nepochybně věc, která Petru Tluchořovi jako poslanci nesvědčí," prohlásil poslední ze jmenovaných mužů.

Šnajdr mu věří

Opačně ale situaci vnímá další občanskodemokratický poslanec Marek Šnajdr. „Jsem přesvědčen, že Petr Tluchoř neselhal. Naopak postupoval velmi transparentně. Vždy stál za Petrem Nečasem, ale na rozdíl od mnohých měl odvahu jasně pojmenovat problém a tomu problému se jasně postavit," prohlásil.