Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Slovensko má první oběť prasečí chřipky

Slovensko má první oběť prasečí chřipky
zdroj: tisková zpráva

Slovensko má první oběť, která byla nakažena takzvanou prasečí chřipkou. V bratislavské fakultní nemocnici zemřela pacientka s chřipkovým virem A(H1N1), která měla i problémy se srdcem.

Oznámila to TV Markíza s odvoláním na mluvčí nemocnice Rút Grežovou.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková potvrdila nákazu pacientky, za pravděpodobnou příčinu smrti však označila selhání srdce. 

"Nemocnice ženu přijala s několika vážnými onemocněními, nejpravděpodobnější příčinou smrti bylo selhání srdce," uvedla Čižmáriková. Poznamenala, že přesnou příčinu úmrtí určí až pitva.

Již před dvěma dny přinesly slovenská média informaci o prvním úmrtí na takzvanou prasečí chřipku, ministerstvo zdravotnictví to ale později popřelo. Testy nakonec nepotvrdily výskyt viru A(H1N1) u ročního chlapce, který zemřel v Bratislavě. 

V Bratislavě se nový typ chřipky vyskytuje nejčastěji ze všech slovenských krajů. Virus H1N1 si většina nemocných Slováků přivezla ze zahraničí. Jednoho mrtvého nakaženého prasečí chřipkou má už i Česko, u většiny lidí je ovšem průběh nemoci mírný a obětí není více než u bežné sezonní chřipky. Na tu a komplikace s ní spojené běžně umře v ČR zhruba 1500-2000 lidí ročně.