Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

ODS hodlá školit členy v programu i vyjadřování

ODS hodlá školit členy v programu i vyjadřování
zdroj: tisková zpráva

Občanskou demokracii zmobilizovalo vystoupení jejího poslance Miloše Patery v Otázkách Václava Moravce, karlovarský volební lídr neznal klíčové body stranického programu.

"Impulzem bylo vystoupení karlovarského lídra Miloše Patery. Neznal ani náš program a vedení to docela hodně naštvalo," řekl Hospodářským novinám anonymní zdroj z ODS.

Patera, který již osm let zastává poslanecký mandát, se ztrapnil prohlášením, že by zachoval současnou podobu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Když moderátor opáčil, že sama Paterova ODS předložila sněmovně návrh na změnu této legislativy, lídr kandidátky vyjádřil nad něčím takovým značné pochybnosti, v čemž se šeredně spletl. Jde totiž o jeden z klíčových bodů občanské demokracie v boji proti korupci. ODS požaduje, aby kontrolní úřad sledoval kromě stávající agendy i hospodaření krajů a radnic.

Provinilec Patera odmítl dobrovolné školení

Ovšem občanská demokracie pořádá již delší dobu mediální školení pro ty, kteří kandidují od loňského léta. Patera ale údajně výuku odmítal a nenastudoval si ani předem připravené materiály.

"Byl jsem na jedné přípravě, kde jsme si nanečisto zkoušeli debatu. Je to ale především odpovědnost každého, jak se připraví, já třeba před debatou víc četl noviny a zajímal se o to, co se děje," popsal mediální tréninky poslanec Daniel Petruška, který v televizi reprezentoval pardubickou ODS. Na opravdu důkladnou přípravu vsadil severomoravský lídr Pavel Drobil, který v Otázkách Václava Moravce přijde na řadu až později. "Účastním se různých školení už od léta loňského roku, a to u velmi renomovaných odborníků," vysvětlil Hospodářským novinám.

ODS není jediná

Své volební tváře připravují i jiné partaje. Socialisté nabízejí kurzy i přípravu na televizní vystoupení. Malé strany podobné opatření zatím zvažují. "My máme za čtrnáct dní víkendové soustředění, kde budeme lídry i další školit v programu i ve vystupování," uvedl mluvčí TOP 09 Jan Jakob. Věci veřejné mají svou Akademii, kde jsou na rozdíl od jiných partají přednášky přístupné i veřejnosti.

Více: Věci veřejné školí své "profi" kandidáty. Na obstrukce se nehraje

Podobně se chtějí připravit i lidovci, kteří také chystají víkendové soustředění. „Do včerejší debaty, kam se zástupce KDU-ČSL dostal, šel naštěstí zkušený politik Roman Línek, takže on to v pohodě zvládl bez pomoci," popsal přípravy anonymní člen lidoveckého volebního štábu.

Česká televize bude pořádat předvolební debaty až do května, poslední se uskuteční s kandidáty za Moravskoslezský kraj.

www.parlamentnilisty.cz