Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Odborníci: Češi mají problém. Nebudou mít kde bydlet

Odborníci: Češi mají problém. Nebudou mít kde bydlet
zdroj: Profimedia

Odborníci na bydlení očekávají v příštích letech velký problém. V České republice totiž výrazně chybí malé nájemní byty pro slabší sociální vrstvy, starý bytový fond se regeneruje jen velmi pomalu, provoz nově postavených rodinných domů je příliš ekonomicky náročný. Očekává se odklon od vlastnického bydlení. Zaznělo to v Ostravě na 14. ročníku mezinárodní odborné konference s názvem Dynamika proměn bydlení aneb Regenerace bytových domů.

"Ještě před pár lety na stejné konferenci zaznělo, že je třeba byty v panelových domech zvětšovat, protože lidé nechtějí žít v kamrlících. Dnes se situace otočila o 180 stupňů a je hlad po miniaturních 25 metrových bytech,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz profesor Vítězslav Kuta, vedoucí městského stavitelství FAST Vysoké školy báňské-TU v Ostravě.

Je to podle něj dáno i tím, že od 90. let neustále klesá počet obyvatel v České republice. Nároky na bydlení se však neodvíjejí od počtu obyvatel, ale od počtu domácností. A počet jednočlenných domácností u nás narůstá. Zároveň se však od devadesátých let díky nárůstu cen energií výrazně zvýšily provozní náklady na bydlení.