Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Nová scéna taneční, extrémní i neokoukaná

Nová scéna taneční, extrémní i neokoukaná
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tento týden uvede Nová scéna v reprízách a obnovené premiéře několik úspěšných inscenací. K vidění bude cenami ověnčený současný tanec, extrémní balet a představení koncipované do specifického prostoru horního foyer Nové scény.

úterý 5.10. uvede na jevišti NS taneční soubor 420PEOPLE původní choreografii Václava Kuneše A SMALL HOUR AGO. Taneční představení je inspirováno mezními okamžiky v lidském životě - těmi, které si připomínáme rádi i těmi, které bychom radši z paměti vymazali.

Za jevištní výkon ve Small Hour (jež je součástí A Small hour ago) získala Nataša Novotná Cenu Thálie 2008. Václav Kuneš pak za choreografii získal Cenu Sazky a Divadelních novin a za mimořádný mužský jevištní výkon v tomto díle byl nominován na Cenu Thálie 2009.

Hudbu, která tanec provází, místo aby jej předurčovala, křehkost ztvárněnou pohybem a především současný tanec plný emocí srozumitelný širokému publiku nabídl v A Small Hour Ago soubor 420PEOPLE.“ (ČT)

Poslední oheň

Středa 6.10. bude patřit DIVADELNÍMU STUDIU TOVÁRNA a představení POSLEDNÍ OHEŇ.  Osm postav, osm pamětí. Zaskřípění brzd automobilu spojí dohromady skupinu lidí. Jak se nás týkají životy těch neznámých, které míjíme na ulici, kteří žijí v protějším domě? Osm vzájemně provázaných osudů. Osm důvodů zapálit poslední oheň. Inscenace koncipovaná přímo pro horní foyer Nové scény.

„Pražská Nová scéna připravila dráždivé představení. Inscenace přirozeně ovládla problematický prostor, funkční a vizuálně efektní jsou průhledy prosklenou stěnou na Národní třídu, promítání na stěnu protějšího domu, stmívání, dokonce i zvenčí doléhající zvuky tramvají a sanitek zapadají do výrazného hudebního plánu skladatele Petra Kofroně.“ (HN)

Extrém

pátek 8.10. se na Nové scéně ND představí v obnovené premiéře Balet Národního divadla s triptychem choreografií  významných českých tanečních tvůrců Jiřího Kyliána a Petra Zusky. Název EXTRÉM předznamenává vyhraněný pohled na mezní a často kontrastní životní události a především extrémní režijně-choreografické zpracování. Dvě starší choreografie Last Touch Jiřího Kyliána a A Little Extreme Petra Zusky doplňuje třetí - světová premiéra nového opusu šéfa baletu Národního divadla Petra Zusky s názvem A Little Touch Of The Last Extreme.

Více informací se dozvíte na:

www.novascena.cz

www.facebook.com/novascena