Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Na mítinku ČSSD byli málem zraněni Paroubkovi příznivci

Na mítinku ČSSD byli málem zraněni Paroubkovi příznivci
zdroj: Mediafax

Na setkání ČSSD s občany v Kladně mohlo dojít k vážnému poranění některého ze stovek oranžových příznivců Jiřího Paroubka. Neznámý útočník totiž směrem k davu hodil velkou zavařovací sklenici.

Stalo se ve chvíli, kdy na pódiu řečnil šéf ČSSD.

Pár minut po půl páté proletěla vzduchem velká sklenice s utopenci a dopadla na uzavřené prostranství před pódiem. Na něm v tu chvíli řečnil Jiří Paroubek v doprovodu své manželky Petry, informoval z místa konání redaktor ParlamentniListy.cz.

Celý článek na ParlamentniListy.cz

Ke konfliktům došlo i na mítinku ve Slaném, kam mladí lidé přinesli transparenty namířené proti ČSSD. Na jednom z nich stálo "Jmenuji se Paroubek a brzy budu první zastřelený prezident ČR".

Zvláště hejtman a dvojka středočeské kandidátky David Rath se rozohnil a studenty s transparenty nazval fašisty, kteří podněcují ostatní k násilí. Informoval o tom server iDnes.cz. 

Na mítinku se sešlo kolem 200 lidí, z toho asi 40 středoškoláků z tamního gymnázia a vysokoškoláků. Server uvedl, že kvůli transparentu o zastřeleném Paroubkovi politici zavolali policii. Vzhledem k tomu, že studenti nijak extrémně nenarušovali veřejný pořádek, nezasáhla. 

"Mítink proběhl v klidu a nebylo zapotřebí zasahovat. Byly tam jenom slovní výměny názorů," řekl vedoucí slánské městské policie Pavel Štěpánek. Republikoví policisté podle něj pouze zjišťovali totožnost iniciátora akce. Mluvčí kladenské policie Jana Dětská však k tomu neměla žádné informace. "Nic hlášeného nemáme," uvedla. 

Rath i jednička středočeské kandidátky Milan Urban se podle serveru snažili transparent o Paroubkovi studentům sebrat. Když zjistili, že neuspějí, pustili se s nimi alespoň do slovní pře. Rath na ně křičel, že jsou fašisti, že podněcují násilí a že takto se dříve chovali k sociálním demokratům Němci.

Paroubek dodal, že taková akce je za hranicí slušného chování. Trestní oznámení ale na skupinu odpůrců podávat nebude. "Já mám zcela jiné starosti," řekl s tím, že se k akci strana vyjádří na svých internetových stránkách. 

Protest proti ČSSD zorganizoval vysokoškolák Jakub H. přes sociální sítě. Zdůraznil, že nepatří k žádné politické straně. "Nechtěli jsme nikomu vyhrožovat smrtí ani podněcovat k násilí. Cílem bylo upozornit na sliby ČSSD, které tuto zemi zabíjejí," uvedl Jakub H.