Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Mohl jsem být jednička TOP 09. Odmítl jsem, tvrdí John

Mohl jsem být jednička TOP 09. Odmítl jsem, tvrdí John
zdroj: tisková zpráva

Miroslav Kalousek řekl, že lidé, kterým TOP 09 zavřela dveře, skončili ve Věcech veřejných. Radek John a Markéta Reedová líčí loňská jednání s kalouskovci opačně.

Mnoho nechybělo a kandidátní listiny TOP 09 a Věcí veřejných mohly vypadat docela jinak. Místopředseda a zakladatel konzervativců Miroslav Kalousek vzpomínal na to, jak se bezmála před rokem dávala jeho strana dohromady.

Mezi uchazeči o spolupráci, tvrdí Kalousek, se objevilo i několik prospěchářů, kterým „topka" řekla ne. Ti pak podle něj skončili na kandidátkách konkurenčních partají, zejména Věcí veřejných. Oslovení kandidáti VV ovšem líčí někdejší jednání s kalouskovci opačně.

"Samozřejmě, že si je (žadatele o spolupráci) pamatuji. Pokládal bych ale za strašně nefér, kdybych je jmenoval. Pravda, že některé z nich byste našli ve Věcech veřejných. To jsou ti, co dělají takovou okružní jízdu a čekají, kde se chytí," řekl Kalousek v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

John: Mohl jsem být pražská jednička TOP 09

Přímo v čele Věcí veřejných stojí Radek John. Ten redakci potvrdil, že loni na jaře s kalouskovci skutečně jednal. „Tak to je pravda, ale bylo to úplně jinak. Přímo s Kalouskem jsem nemluvil, ale někdo z topky mi nabídl první místo pražské kandidátky. Já jsem to stejně jako další podobné nabídky odmítl," vylíčil svou verzi John.

Druhou nejznámější tváří Věcí veřejných je Markéta Reedová, která rovněž připustila, že s TOP 09 jednala, ještě jako předsedkyně SNK-ED. „Mluvili jsme spolu o spolupráci v době před předčasnými volbami, ale on (Kalousek) měl zájem hlavně o jednotlivce. Že bych ale za Kalouskem někdy přišla, že chci vstoupit do strany, tak to tedy ne," řekla ParlamentnímListům.cz čerstvá posila Věcí veřejných.

Spolupráci mezi TOP 09 a Evropskými demokraty zmařilo spojení konzervativců s hnutím Starostové a nezávislí. Ke starostům totiž přešel bývalý místopředseda SNK-ED Stanislav Polčák a podle Reedové si s sebou vzal 5 milionů korun ze stranické pokladničky. Dodnes se s ním Evropští demokraté soudí.

Vztahy mezi konzervativci s konkurenčními Věcmi veřejnými jsou i kvůli tomu napjaté. „Já jsem v médiích zaznamenal celou řadu jejich útoků na TOP 09," stěžuje si Kalousek. Možnou povolební spolupráci s Johnem ovšem nevyloučil.

"Je pravda, že nikdo z nás neví, co ta strana chce, protože jejich program trochu připomíná švédský stůl, kde si každý zleva doprava může vybrat cokoli," míní Kalousek. „Pokud jim ale voliči dají důvěru, pak my jsme připraveni se bavit o tom, co se v této zemi bude dít," řekl s tím, že si dokáže představit spolupráci například i se sociálními demokraty.

Dále čtěte:
Kalousek připouští vládu s ČSSD. Vadí mu ale vedení

Kalousek: Žádné další tváře

ParlamentníListy.cz před dvěma měsíci informovaly jako první o přechodu senátora ODS Bedřicha Moldana k TOP 09. Žádné další velké přestupy na obzoru podle Kalouska nejsou.

„Protože od založení strany uběhla nějaká doba, tak předpokládám, že se do sněmovních voleb nic takového neuděje. To se ale domnívám já. Je možné, že zítra někdo (s návrhem na spolupráci) přijde, ale to si nemyslím," řekl o námluvách TOP 09 se známými tvářemi Kalousek.

Vyloučil například, že by probíhala jednání mezi TOP 09 a senátorem ODS Alexandrem Vondrou - přítelem Bedřicha Moldana a někdejším spolupracovníkem předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. To samé řekl redakci i sám Vondra. „Nejsem politický turista," zdůraznil.

K volbám se jde 28. a 29. května. Poslední předvolební průzkumu STEMu v únoru konzervativcům přisoudil 9,1 procenta stranických preferencí, Věcem veřejným 4,7 procenta.

www.parlamentnilisty.cz