Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Listopadová Nová Scéna

Listopadová Nová Scéna
zdroj: tisková zpráva

Nová scéna uvede v listopadu množství zajímavých představení. Můžeme se tak společně těšit na měsíc plný umění.

Úl - Petr Kolečko

V pondělí 1.11. se na Nové Scéně odehraje zajímavý příbeh Petra Kolečka Úl. Den kdesi v Čechách začíná jako každý jiný. Všichni pilně pracují, aby mohli o prázdninách na zasloužený pobyt u Mácháče. Každý dělá, co má, a dělá to dobře, tak jako včelička v úlu. A úl funguje. Funguje skvěle. Jen jeden chlapec není spokojený. Nechce s ostatními zpívat oslavné písně. Narodil se totiž proto, aby byl sám opěvován. Aby byl hrdinou. A pak to přijde. Den, který začíná jako každý jiný, totiž není jako každý jiný. A najednou je třeba hrdinů, protože v úlu není med.

LECTURE /PERFORMANCE / DEMONSTRATION - Robert Wilson

3.11. se ve výjimečném celovečerním představení předvede světoznámý režisér Robert Wilson a pozve nás do působivého vesmíru své osobité estetiky. Jde zároveň o intimní portrét Wilsonova tvůrčího procesu. Po samotném představení následuje neformální interaktivní část, kdy je publikum Robertem Wilsonem vyzváno ke kladení otázek.

AUDIO_BIO_GRAF - Nikl/Cais/Smeykal/Hradil/VJ Clad

Propojení hyperaktivních výtvarníků a hudebníků Petra Nikla, Milana Caise, Ondřeje Smeykala a Jiřiho Hradila, kteří našli společnou performanční řeč na hranici poetiky kabaretu, ambientu, soliterního písničkářství a úderné tancovačky. To vše v hávu ryzí audiovizuálni improvizace již 9.11.

LICHOŽROUTI - Pavel Šrut

14.11. se představí nejobratnější lupič všech dob, který nikdy nebyl dopaden. Možná i vám se doma ztrácí ponožky. Kdo za to může? Lichožrout! Záhadný tvor, který žere fusekle a z párů dělá licháče. Tajemný svět pitvorného nárůdku lupičů a žroutů ponožek nyní naživo ve foyer Nové scény. Tento příběh potěší všechny generace, protože přiznejme si - komu doma nechybí vždycky jedna ponožka?!

POSLEDNÍ OHEŇ - Dea Loher

Tentýž večer se v divadle odehraje i Poslední oheň. Osm postav, osm pamětí. Zaskřípění brzd automobilu spojí dohromady skupinu lidí. Jak se nás týkají životy těch neznámých, které míjíme na ulici, kteří žijí v protějším domě? Osm vzájemně provázaných osudů. Osm důvodů zapálit poslední oheň. Inscenace koncipovaná přímo pro horní foyer Nové scény.

PREMIÉRA

420 PEOPLE – NOVOTNÁ/KUNEŠ

15. a 16.11 se Václav Kuneš a Nataša Novotná představí v premiéře své dvě nové choreografie: Reen a Sacrebleau. Kunešův Reen je inspirován osobní zkušeností a prožitky z plánování, přípravy i sledu událostí při návratu do známých míst. Sacrebleu Nataši Novotné je fantaskní představou o propojení rozmanitých sil, které na každodenní kostrbaté cestě posílí toho, kdo jde sám. Součástí večera je také derniéra úspěšné choreografie Ohada Naharina B/olero.

EKONOMIE DOBRA A ZLA - Tomáš Sedláček

20.11. nám český bestseller roku 2009 dokáže, jak je ekonomie krásná věda a že její kořeny jdou mnohem hlouběji, než si moderní člověk dokáže představit. Poté, co představí nečekaně pestrou škálou pramenů od Eposu o Gilgamešovi přes Bibli až po moderní ekonomy, přichází s kritickou reflexí dnešní doby a analýzou současné finanční krize jako příležitosti pro to, aby člověk znovuobjevil sám sebe i svůj vztah k věcem hmotným i duchovním. Projekt LiStOVáNí ukazuje tuto knihu jako vtipnou interaktivní učebnici ekonomie i etiky, která by v našem osobním arsenálu neměla chybět.


JEDNODUŠE A NA COKOLI - David Hare

Závěr měsíce bude patřit pokusu o pochopení finanční krize. Pokud chcete porozumět finanční krizi, přijďte 30.11. do divadla. „Kde jste byli 15. září 2008? Všimli jste si, že kapitalismus přestal na čtyři dny fungovat?“ ptá se sugestivně dramatik David Hare, který ve své nejnovější hře mapuje myšlení konkrétních finančníků, manažerů a bankéřů, jejichž jednání vedlo až ke krizi, již odstartoval pád banky Lehman Brothers. Strhující dokumentární drama klade otázky, na které chceme všichni znát odpověď.

Další informace o programu Nové scény najdete na www.novascena.cz a na www.facebook.com/novascena