Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Langer nazval šéfa ČSSD Paroubka ´kmotrem´

Langer nazval šéfa ČSSD Paroubka ´kmotrem´
zdroj: tisková zpráva

Místopředseda ODS Ivan Langer odmítá brát vážně výroky Jiřího Paroubka na adresu protikorupčních opatření z dílny ODS. V SMS zprávě zaslané ParlamentnímListům.cz označil lídra socialistů za „kmotra“.

Narážel tak na jeho přátelství s rodinou Kočkových.

"Jeho (Paroubkovo) hodnocení naší práce pro mě není důležité. Kmotr, jemuž se členové "rodiny" vraždí na oslavě narozenin, je tím posledním, kdo zde může mluvit k boji proti korupci," napsal ParlamentnímListům.cz Langer.

Připomněl tak událost z října 2008, kdy došlo k vraždě syna provozovatele Matějské pouti Václava Kočky v restauraci Monarch, kde krátce předtím Jiří Paroubek křtil svou novou knihu.

Langer v textové zprávě reagoval na Paroubkovu kritiku protikorupčních opatření ODS. "Myslím, že dosud žádný ministr vnitra neměl v historii mafiánskou přezdívku," uvedl při té příležitosti Paroubek s tím, že protikorupční opatření ODS nelze brát vážně, jelikož sama tato strana má s korupcí velké problémy. Připomněl také Topolánkovu "toskánskou aféru" a projekt Opencard.

Paroubek o Langerovi hovořil v souvislosti s podporou ČSSD Pecinově antikorupčnímu balíčku. Ten sice socialisté podle Jiřího Paroubka nepovažují za vzor dokonalosti, nicméně jej podpoří jako dobrý posun v úsilí státu v této věci. ČSSD chce některá z navrhovaných opatření uvést v platnost ještě před volbami, zbytek podle stínového ministra vnitra Františka Bublana počká až na novou vládu.

ČSSD chce zavést institut korunního svědka a protikorupčního agenta, stejně jako podporuje zavedení specializovaných soudních senátů a zvláštního útvaru při vrchním státním zastupitelství pro stíhání korupce.  V tom se ale liší od názoru Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, které prezentovala na diskusi k programovému dokumentu ODS Vize 2020.

Podle vyjádření Vesecké pro ParlamentníListy.cz není žádoucí zavádět speciální justiční orgány, soudci a státní zástupci specializovaní na boj proti korupci mají prý působit v rámci běžných soudů, nelíbí se jí také důraz, který by měl být kladen na výpověď korunního svědka.

Protikorupční agenti pak podle Nejvyšší státní zástupkyně nemají díky rozhodnutí evropských soudů možnost využít svou nejmocnější zbraň, tedy provokaci korupčníků. „Taková provokace, kdy stát vlastně vytváří kriminalitu, provokuje kriminalitu, provokuje jednání, které má za následek skutkovou podstatu trestného činu, je podle judikatury nepřípustné," řekla ParlamentnímListům.cz Vesecká.

                                                                                                                            www.parlamentnilisty.cz