Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kubek: Léky jsou zbytečně předražené vinou ministerstva

Kubek: Léky jsou zbytečně předražené vinou ministerstva
zdroj: tisková zpráva

Kvůli chybě Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který přímo podléhá ministerstvu zdravotnictví, lidé nyní platí za léky vyšší cenu, než by bylo nutné, říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Předseda České lékařské komory Milan Kubek vysvětlil, kde je hlavní problém: "Ministerstvo zdravotnictví sice administrativně snížilo částky, které za léky platí zdravotní pojišťovny, ale zároveň o sedm procent snížilo maximální ceny léků."

A protože se většina léků prodává za ceny nižší, než ty státem označené za maximální, po snížení maximálních hodnoty cena léku ve skutečnosti neklesne.

Podle Kubka je populistické sedmiprocentní snížení maximálních cen jenom snahou zakrýt závažné porušení zákona ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který přímo podléhá ministerstvu zdravotnictví.

"Ústav měl totiž státem uloženou revizi maximálních cen a úhrad všech léků, kterou však nesplnil. U většiny léčiv se tak stále vychází z maximálních cen roku 2007, které počítaly s kurzem 28,30 korun za euro," upřesnil Kubek.

Zdražování léků před koncem roku 2009 je způsobeno tím, že z cenové regulace byly vyřazeny léky obsahující účinné látky, které vyrábí alespoň čtyři výrobci. Zdražily tak léky na cukrovku nebo vysoký tlak.

"Je tu ale i další příčina zdražení léků, a tou je příchod nových, účinných, ale bohužel také drahých léků na náš trh," dodal Milan Kubek.

www.parlamentnilisty.cz