Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Klasnová před diváky tajemně: Stopy vedou ke Kalouskovi

Klasnová před diváky tajemně: Stopy vedou ke Kalouskovi
zdroj: Profimedia

Zaštiťovali se bojem s korupcí, přitom jim sněmovna vydala ke stíhání už třetího poslance. Věci veřejné. Zachrání skomírající stranu host Hyde Parku místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, která má ambice převzít vedení po Radku Johnovi?

Nejnověji se Věci veřejné pustily do církevních restitucí. Kateřina Klasnová samozřejmě popírá, že by boj Věcí veřejných proti církevním restitucím a vládnímu daňovému balíku byl především snahou jak zachránit stranické preference, které se pohybují na škále mezi nulou a statistickou chybou.

Podle VV není splněna ani podmínka toho, že církevní restituce se nebudou řešit na úkor priorit vlády. „Školství, dopravní infrastruktura, to všechno je odsunuto a šetří se tam. Paragrafové znění je zcela jednostraně výhodné pro církve. My chtěli, aby to finanční plnění bylo co nejmenší. Chtěli jsme, aby se vydaly lesy a polnosti,“ vysvětluje Klasnová důvody, proč její strana hodlá proti restitucím hlasovat.

Šťovíček věří vládě

Avšak nebyly by to ani Věci veřejné, kdyby se v jejich postoji nenašla skulinka. Jejich poslanec Milan Šťovíček hodlá hlasovat pro restituce. „Je to z důvodu, že věří slibu vlády, že se nebudou prolamovat těžební limity v Litvínově, což je zase závazek, který on dal svým voličům,“ obhajuje svého poslance Klasnová. V Hyde Parku uvedla, že se pokusí ještě Milana Šťovíčka přemluvit, aby vládě tolik nevěřil a vyžádal si od ní alespoň nějaký závazek.

Nedůvěry ve vládu má Kateřina Klasnová víc než dostatek. „Ve sněmovně se říká, že to, že pan ministr Kalousek na těch restitucích tolik lpí, není jen proto, že by byl dobrým katolíkem,“ naznačuje Klasnová možná korupční spojení s ministrem financí a místopředsedou TOP 09.

Možná právě teď se Věcem veřejným podaří získat alespoň něco zpátky ze svého protikorupčního lesku. Alespoň podle toho, jak místopředsedkyně této strany házela v ČT obvinění ne všechny strany kolem sebe.