Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Karolína Peake v televizi tvrdě setřela Nečase

Karolína Peake v televizi tvrdě setřela Nečase
Karolina Peake | zdroj: Isifa.com

Na 8. srpna je v Poslanecké sněmovně naplánováno hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Strana LIDEM slíbila podporu Miroslavě Němcové, která bude usilovat o udělení dalšího pokusu k sestavení vlády, pokud Rusnokův kabinet neuspěje. V pořadu Interview ČT24 to komentovala předsedkyně strany Karolína Peake. Pustila se také do expremiéra Petra Nečase a vzpomněla na své odvolání z čela Ministerstva obrany.

Peake hned v úvodu vyloučila, že by při hlasování o důvěře podpořila kabinet premiéra Jiřího Rusnoka.

„V politice se věci mění neuvěřitelným způsobem. Před měsícem bych nečekala, že se dostaneme do současné situace. Pokud se zásadním způsobem nezmění situace, zůstane naše podpora Miroslavě Němcové,“ ujistila Peake v pořadu na ČT24. Poukázala ale na to, že každý ze 101 poslanců je jazýčkem na vahách.

V minulých dnech se Peake osobně setkala s Rusnokem a jednali spolu o podpoře úřednické vlády.

„Premiér Rusnok je člověk sympatický, neokázalý,“ komentovala schůzku Peake. Přiznala, že se s Rusnokem jednalo mnohem lépe než s expremiérem Petrem Nečasem.

„Jsem vděčná každému politikovi, který je ochoten sednout si k jednacímu stolu a otevřeně mluvit,“ ocenila předsedkyně LIDEM.

V čele obrany jsem mohla být rizikem pro Nagyovou a Nečase

V pořadu také padla otázka na to, co si Peake pomyslela ve chvíli, kdy došlo k vypuknutí kauzy Nagyová. Během policejních manévrů vyplynulo, že došlo ke zneužití Vojenského zpravodajství. Moderátor Bohumil Klepetko poukázal zejména na to, že před půl rokem tehdejší premiér Nečas odvolal Peake po zhruba osmi dnech z čela Ministerstva obrany. Označil ji za bezpečnostní riziko pro stát.

„Napadla mě oblíbená věta ‚Já jsem vám to říkala‘,“ komentovala Peake s úsměvem. Poukázala na to, že důvody pro její odvolání z Ministerstva obrany byly naprosto vykonstruované.

„Nevím, jestli jsem byla bezpečnostním rizikem pro Janu Nagyovou nebo Petra Nečase, když jsem odvolávala lidi, kteří možná o zneužívání vojenské rozvědky věděli,“ nadnesla v Interview ČT24.

Zdroje: