Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

EU chce, aby Izrael zmírnil blokádu Gazy

EU chce, aby Izrael zmírnil blokádu Gazy
zdroj: tisková zpráva

Evropská unie chce, aby Izrael povolil dovoz většiny zboží do zablokovaného palestinského pásma Gazy. Zákaz by se měl omezit jen na několik položek, které by se ocitly na zvláštním seznamu.

Shodli se na tom v pondělí v Lucemburku ministři zahraničí Evropské unie. Vyslanec pro Blízký východ a bývalý britský premiér Tony Blair věří, že izraelská blokáda pásma Gazy se uvolní během několika příštích dní. 

Podle Blaira Izraelci v podstatě souhlasili s uvolněním blokády během příštích třech dní, Evropská unie v současnosti doufá, že tak skutečně učiní. Blokáda pásma Gazy se totiž v posledních týdnech dostala do středu pozornosti celého světa, když izraelská armáda poslední květnový den zaútočila proti lodní flotile aktivistů, kteří se pokusili blokádu prolomit. Při incidentu zemřelo devět aktivistů a několik dalších lidí, včetně izraelských vojáků, bylo zraněno. 

EU podle společného prohlášení ministrů zahraničí požaduje "věrohodné a nezávislé" vyšetření incidentu a uvolnění blokády.

Izrael v současnosti do pásma Gazy vpouští jen zboží a humanitární pomoc na základě seznamu, který obsahuje jen povolené položky. Unie by tuto praxi ráda otočila a vytvořila seznam, který obsahuje jen zakázané položky, což by mohlo výrazně zvýšit příliv humanitární pomoci pro tamní Palestince. "Doufám, že se konečně pohneme dopředu," doplnil Blair. 

Izraelská vláda rovněž schválila vznik a složení komise k vyšetřování vojenského zásahu proti flotile. Členy jsou tři Izraelci a pozorovateli dva cizinci. Některé země, včetně Turecka, jež není členem Evropské unie, nicméně se složením komise příliš nesouhlasí a raději by si přáli vyšetřování vedené Organizací spojených národů. "Otázka vyšetřování bude zřejmě cílem velké politické debaty, ale už samotné jeho zahájení je velkým krokem vpřed," uvedl bývalý britský premiér. 

Izrael přistoupil k blokádě Gazy, kde žije zhruba 1,5 milionu Palestinců, v roce 2006 v době, kdy hnutí Hamas vyhrálo tamní volby. Blokádu izraelská vláda ještě výrazně přitvrdila poté, co Hamas pásmo totálně ovládl po střetech s konkurenčním Fatahem. Evropská unie, stejně jako USA, považuje Hamas za teroristickou organizaci.