Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 15°C Polojasno

Delfíni jsou agresivnější, než jsme si mysleli

Delfíni jsou agresivnější, než jsme si mysleli
Delfín (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Mezi lidmi mají delfíni pověst mírumilovných a inteligentních zvířat. S tímto by však možná zcela nesouhlasily ostatní druhy zvířat žijících ve stejném prostředí – například stovky menších kytovců, kteří delfínům padnou za oběť každým rokem. Na svých stránkách o tom informoval dánský portál dr.dk.

Těmito kytovci jsou konkrétně sviňuchy obecné, které žijí především v mělkých vodách a poblíž pobřeží a vzhledově se delfínům velmi podobají. Každým rokem je na anglickém pobřeží nalezeno stovky zabitých sviňuch, za jejichž smrtí stojí podle otisků zubů právě „mírumilovní“ delfíni. Mezi zranění sviňuch patří většinou vnitřní krvácení a poranění plic.

Důvody, které delfíny vedou k tomuto agresivnímu chování vůči sviňuchám, mohou podle teorií vědců být dva. Tím prvním je možnost, že si samci delfínů pletou sviňuchy s mláďaty ostatních samců, a proto je likvidují. Alternativním vysvětlením je pak to, že delfíni se sviňuchami bojují o stejné zdroje potravin, což v nich vyvolává extrémně agresivní chování vůči nim a ostatním konkurentům.

Zdroje:
dr.dk