Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Češi budou o Vánocích šetřit na dárcích, ale ne na jídle

Češi budou o Vánocích šetřit na dárcích, ale ne na jídle
zdroj: tisková zpráva

Pětina Čechů očekává, že jejich letošní Vánoce budou skromnější než ty loňské.

Nejčastěji jsou Češi připravení šetřit na dárcích, naopak vůbec se krize nedotkne jídla, za to plánují utratit dokonce víc než vloni. V době krize Češi preferují kvalitu před kvantitou – jsou připraveni koupit méně dárků, ale budou je pečlivěji vybírat.

Průzkum společnosti Unilever ukázal, že Češi letos plánují utratit za vánoční dárky méně. Průměrná útrata za dárky na člena domácnosti poklesla z loňských 3 667 Kč na letošních 3 106 Kč. „Zatímco v loňském roce se chystaly na dárcích více šetřit vyšší příjmové skupiny, letos jsou to spíš lidé s nejnižšími příjmy. Lidé s vyšším příjmem zpravidla letos utratí stejně nebo jen o málo méně než loni. Pro všechny příjmové skupiny ale platí, že se chystají pečlivěji promýšlet, co nakoupí. Letos prostě budeme své Vánoce více plánovat a pečlivěji vybírat,“ říká Petr Hantych, regionální manažer business analýz Unilever CEE a Rusko.

Naopak vůbec se letošní vánoční šetření nedotkne potravin, na těch Češi šetřit neplánují. Nákup jídla a pití bude vůbec nejdražší sváteční položkou. Zatímco vánoční večeře vyjde v české domácnosti průměrně na 780 Kč, ještě o něco dražší je oslava Silvestra a Nového roku, která vyjde průměrně na 900 Kč. Složení svátečního stolu zůstává již řadu let zcela stejné – na štědrovečerním stole nebude v naprosté většině domácností chybět kapr, bramborový salát a vánoční cukroví.

Předchozí článek

Kinderiáda

Následující článek

Bradavice útočí