Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Benešová: ČSSD má také kostlivce ve skříni

Benešová: ČSSD má také kostlivce ve skříni
Marie Benešová | zdroj: Mediafax

Bývalá místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová v rozhovoru pro časopis Týden přiznala, že ve straně se drží pod pokličkou kauzy, které se týkají žádoucích členů. Pohovořila i o možném dopadu procesu s Davidem Rathem na sociální demokracii v období před volbami a také na to, co na sjezdu pomohlo její rivalce Aleně Gajdůškové ke zvolení do vedení ČSSD.

Stínová ministryně spravedlnosti z let 2006 až 2010 tvrdí, že nikdy nelze vyloučit opakování aféry s rozměry kauzy Davida Ratha. Už teď považuje za nenormální, že karlovarští sociální demokraté vyzývali svého krajského předsedu, aby odstoupil z funkce. „Děje se tak na základě zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodným jednáním, která popisuje, že zde došlo jasně k podvodnému jednání a ke střetu zájmů. Takže to máte hned jednu věc,“ vysvětluje Marie Benešová.

Při procesu s Rathem mohou zaznít alarmující důkazy

A nezůstává u jediného příkladu. „Teď máte zase rozruch na pražském magistrátu kvůli kauze Opencard, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu předal radním obvinění, ale nikde se už nepíše, že policie šetří podobné případy třeba na Ostravsku,“ zmiňuje Marie Benešová baštu ČSSD, kde je primátorem Petr Kajnar, jenž je švagrem místopředsedy Lubomíra Zaorálka.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně z let 1999 až 2005 si myslí, že pro ČSSD bude ještě velmi nepříjemná kauza Davida Ratha, protože se projeví v předvolebním období. „Než se dočkáme rozsudku soudu prvního stupně, může být konec roku. Pak zcela nepochybně přijde odvolací řízení a blížíme se k volbám. A jestli se to bude odehrávat jako kauza Škárka-Bárta, tedy v přímém přenosu, pak pokud jsou tam skutečně nějaké alarmující důkazy, budou v přímém přenosu citovány,“ varuje Marie Benešová.

Předseda Sobotka sbíral body pro stranickou sokyni

Na nedávném sjezdu ČSSD v Ostravě se jí nepodařilo obhájit funkci místopředsedkyně, a tak nyní zcela bez okolků hovoří o tom, jak to ve straně při volbách chodí. „Vše začíná v podstatě tím, jakou máte v ČSSD pozici. Jestli jste takzvané ´chtěňátko´, nebo ´nechtěňátko´. Mně bylo jasné, že zejména od doby, co jsem veřejně podpořila Miloše Zemana, jsem se nezařadila. Zachovala jsem se jinak než ostatní a řekla nahlas to, co ostatní říkali jen šeptem a postranně. To se neodpouští,“ konstatuje Marie Benešová v rozhovoru pro časopis Týden.

A přiznává, že v boji o místopředsednický post neměla na své straně šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. „Již v červnu, tedy ještě předtím, než jsem Miloše Zemana otevřeně podpořila, jsem zaslechla prvé signály, že se sbírají body pro paní Gajdůškovou a že pan Sobotka objíždí za tímto účelem regiony. Poslední, co jsem slyšela, bylo, že v předvečer druhé volby místopředsedkyně na sjezdu předseda strany důrazně jednal s krajskými předsedy,“ přibližuje Marie Benešová okolnosti, které provázely volby do vedení ČSSD.

První místopředseda Hašek s Benešovou jako expertkou proti korupci počítá

„Nadcházejících třináct měsíců do řádných parlamentních voleb bude pro ČSSD nesmírně náročné období, ve kterém nás čeká mnoho tvrdých zkoušek. Veřejnost bude posuzovat naši věrohodnost a schopnost převzít exekutivní odpovědnost po osmi letech vlády pravice podle konkrétních činů a jasného realistického programu. Že se pravice nebude chtít vzdát moci, je zcela evidentní, a tak očekávám řadu podpásových ataků a pseudokauz. Věřím, že si s nimi ČSSD poradí s čistým štítem,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na takové úvahy první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Zdroje: