Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Bém chce zachránit Opencard. Za miliardy

Bém chce zachránit Opencard. Za miliardy
zdroj: tisková zpráva

Nevydařený projekt Opencard by v nejkrajnějším případě mohl stát pražského primátora Pavla Béma i křeslo. S tím se Bém nechce smířit a Opencard chce zachránit.

Pražský primátor Pavel Bém (ODS)  se hned po návratu z Antarktidy pustil do hledání  partnera pro projekt Opencard. Začal jednat s několika bankovními domy o způsobu, jak by společně s městem mohly projekt zachránit a zajistit kartě Opencard funkce, které má podle původního plánu mít.

Jak potvrdili auditoři, spojení s bankou je jediným způsobem, jak projekt Opencard zachránit. Bez bankovní licence totiž kartu nelze využívat v takové míře, jak původně radní zamýšleli.

"Už v tomto týdnu ve středu a poté i příští týden, mám jednání se zástupci českých bankovních ústavů o využití opencard," uvedl pro Aktuálně.cz Bém. Podle původního plánu měla totiž Opencard sloužit jako klasická elektronická peněženka pro mikroplatby. Zatím ji však lze použít jen jako elektronickou jízdenku a parkovací čip.

Opencard: Dosud miliony, v budoucnu miliardy

Projekt Opencard již spolkl téměř 900 milionů, nevydělal však ani korunu. Kolik bude stát zavedení dalších karet s původně plánovanými funkcemi, však zatím není jasné. "Náklady na plnohodnotné dobudování systému včetně platebních terminálů lze odhadovat na stovky, spíše miliardy korun," domnívají se auditoři z Nexia.

"Základním předpokladem pro masové zprovoznění elektronické peněženky (...) je získání kvalitního partnera zejména z řad finančních institucí, který by do projektu dal své know-how a potřebné investice," uvedli v posudku auditoři společnosti Nexia. Právě takového partnera chce najít Pavel Bém.

                                                                                                                     www.parlamentnilisty.cz