Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem

Bártův plán: Získat moc a pomáhat lidem
zdroj: Mediafax

Deník MF Dnes odstartoval vládní krizi, když otiskl citace z obchodní strategie Víta Bárty coby majitele bezpečnostní agentury ABL tak, jak ji naplánoval v roce 2008. Bárta okamžitě odstoupil z pozice ministra dopravy, ovšem bránil se, že jsou věty otisklé deníkem vytržené z kontextu.

MF Dnes se tak rozhodla otisknout celý dokument, který má k dispozici. Překvapivě, některé šokující výroky skutečně dosti mírní jejich kontext. Svůj plán Bárta zároveň pojímá jako výklad svých představ o fungování světa.

Osmého dubna MF Dnes vydala speciální přílohu "Odhalen", která pojednávala o plánu Víta Bárty vstoupit do politiky kvůli získání veřejných zakázek, moci a ekonomického vlivu.

Deník nabídl několik relativně šokujících vět, které měl Bárta ještě jako šéf ABL roku 2008 pronést ke svým podřízeným. V celkovém kontextu dokumentu je jejich ostrost do určité míry obroušena. Zůstává ovšem prostředek dosažení cílů v podobě "politické mocenské základny" strany Věci veřejné.

Korumpují všichni. Člověk člověku vlkem

Dokument je očividně sepsán dravým vysokým manažerem, který si - stejně jako manažer každé jiné firmy - přeje, aby ta jeho rostla a prosperovala. Ve strategii nejprve popisuje, jaké prostředí v privátním obchodě panuje.

"Zároveň konkurenční prostředí je velmi tvrdé a tak vzniká ojem, že pro přežití a rozvoj zájmů je nutné se řídit nikoliv heslem: co není zakázáno, je povoleno, ale chceme-li přežít, musíme být drsnější než ostatní, musíme udělat více, než co dělají druzí," píše Bárta.

Že musí být agentura drsnější a agresivnější, nutně nekoresponduje s žádnou špatností. Bárta ovšem dále v dokumentu používá spojení "nelegální jednání", což je problematické.

Když se budeme mít dobře my, budou se mít i ostatní

Další podstatná část dokumentu hovoří o potřebě firmy být solidární, resp. sociálně altruistická. "Moderní sociologie (antropologie) zná termín sociální altruismus, neboli opak egoismu. Upozorňuje na to, že každý člověk má svoje osobní zájmy a cíle, ale pak cítí resp. ví a je vychováván k respektování a k potřebě investovat do zájmů celospolečnských, do kterých, pokud by každý neinvestoval, skončí společnost rozkladem - anarchií, na které se podílejí všichni," nastiňuje Bárta.

"Naopak platí, že osobní blahobyt roste s blahobytem společnosti, kdy blahobyt společnosti je závislý na její vyspělosti dané mmj. vymahatelností práva, rovností před zákonem, investicemi do sociálního smíru, investicemi do vědy, vzdělání či infrastruktury aj. investicemi státu, které jsou ekonomickým jmenovatelem sociálního altruismu."

Bárta v dokumentu naznačuje, že sociální altruismus se "nenosí" ve společnosti, kde je - řečeno citátem Thomase Hobbese - člověk člověku vlkem. A že ABL zatím postupuje zrovna tak, ovšem až se postupně stane elitou, ponese zodpovědnost i za "naplnění celospolečenského sociálního altruismu" a chce být "elitou s vyšší mírou sociálního altruismu než elita před námi".

Že politická a ekonomická moc splývá, se ví

I laik ví, že v realitě ekonomická a politická moc splývají, Bárta to v dokumentu pouze teoreticky líčí. "Např. zakázky získávají vždy ti "nejlepší" - největší obratem, počtem zaměstnanců, ziskem, teritoriální působností, rozsahem činnosti. Potvrzením propojení politické a ekonomické moci např. svědčí statistika COE-Su, že 40 % zakázek EU pro SBS (soukromé bezpečnostní agentury - pozn. redakce) je zadávané veřejným sektorem."

V prostředcích k dosažení cílů (tedy posílení pozice ABL na trhu a vyšších zisků) ovšem mimo jiné zmiňuje i Věci veřejné a plánuje budování koalic (s ODS na pražském magistrátě, další pak na Praze 1 a Praze 5). V dokumentu je ovšem tento plán zahrnut jen do krátkých poznámek, v samotném textu se nijak podrobněji nevyskytuje.

Holky se vyplatí, holky musíme mít

MF Dnes osmého dubna spolu s plánem Víta Bárty zveřejnila i citace nahrávky, jak ke svým podřízeným hovoří. Kromě uplácení a infiltrování prostředí klienta měl v rámci prostředků k dosažení kýžených cílů říct například: "Holky, to funguje. To se setsakramentsky vyplácí."

Čtvrteční vydání deníku se ovšem o nahrávce nezmiňuje. Naopak líčí, jak investigativní novinář Jaroslav Kmenta, kterého mimo jiné následně Kristýna Kočí v nahrávce (jíž zveřejnil server Týden.cz) označila za spolupracovníka v rámci vládního puče, pracoval s materiálem, který se k němu dostal. Jak dlouhá a namáhavá práce to byla.

" (...) se sešla Kočí se svým do té doby dobrým přítelem a sponzorem Lukášem Víchem, povídala si s ním o všem možném a vytahovala se, jak už zakládá novou stranu, jak je v kontaktu se šéfem poslanců (ODS - pozn. redakce) Petrem Tluchořem a že 'Mladá fronta to s námi hraje a že Kmenta už všechno ví'. Byla to směs neuvěřitelných blábolů, dojmů a příběhů z třetí ruky," komentuje Kmenta nařčení ze zkorumpování, kterému po zveřejnění nahrávky čelil.

Novinářská posedlost odhalit pravdu

Kmentu podle vlastních slov hnala k odhalení celé věci "obyčejná novinářská posedlost odkrýt pravdu" a popichovaly ho Bártovy proslovy o tom, že ABL žádné politiky nesledovala ani se v politice nikdy nijak neangažovala.

Své zdroje přirozeně neprozradil, ovšem bylo jich prý hned několik. Podařilo se mu shromáždit "desítky výpovědí, nahrávek a dokumentů". Jak je našel? Prý "běžná reportérská práce". Mluvil s lidmi, kteří Bártu znají. Třikrát přitom zaznamenal pokusy o své sledování, někdo se mu dokonce "naboural" do počítače.

Dávkování informací o různých kauzách spojených s Vítem Bártou bylo podle Kmenty čistě náhodné. Jak informace získával, tak je i zveřejňoval. Na poslední chvíli ovšem prý přišel na zajímavé hlubší pojítko mezi Bártou, ABL a VV. "Příběh zřejmě nekončí," uzavírá Kmenta.