Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Anglie: konec kouření v autech?

Anglie: konec kouření v autech?
Kuřák za volantem (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Podle názoru britské ministryně zdravotnictví by se měl zavést zákaz kouření cigaret v autech převážejících děti. K podobnému kroku se v minulosti ozývaly již mnohé výzvy, avšak doposud narážely na vzdor ze strany vlády. Informovala o tom BBC.

Hlavním argumentem britské ministryně zdravotnictví v této záležitosti je především ochrana zdraví dětí. Děti jsou totiž obzvláště zranitelné, pokud se jedná o tzv. pasivní kouření, a to mimo jiné z toho důvodu, že ještě nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém. Následkem toho jsou vystaveny většímu riziku dýchacích problémů či astmatu. Podle britského výzkumu si přitom v přítomnosti dětí zapaluje cigaretu až jeden z pěti kuřáků.

Zatímco ministryně zdravotnictví sama za sebe vidí záležitost jako něco, co by vláda měla brát v potaz se vší vážností, britský premiér je ve věci opatrnější. Podporuje sice zákaz kouření v hospodách a klubech, zákazu kouření v autech však jednoznačnou podporu nevyjádřil.

Přestože však britská vláda zákaz kouření v autech v nejbližší době zavést neplánuje, vede alespoň mediální kampaň odrazující lidi kouřit v blízkosti jejich dětí, ať už doma či v autě. Zákaz již byl zaveden v některých jiných zemích. Týká se například některých částí Kanady, USA a Austrálie.

Zdroje:
bbc.co.uk