Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zvyšuje remdesivir šanci na přežití covidu? Podle WHO nikoliv

Zvyšuje remdesivir šanci na přežití covidu? Podle WHO nikoliv
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Klinické testy v rámci programů Světové zdravotnické organizace (WHO) tvrdí, že podávání látky remdesivir nemá žádný či jen malý vliv na délku hospitalizace a na šanci na přežití pacientů s nemocí covid-19. K obdobným závěrům studie WHO došla i u látek hydroxychlorochin, lopinavir a interferon beta. Tento týden česká vláda objednala 10 000 dávek uvedeného léku za více než 200 milionů korun.

Na studii upozornil britský deník Financial Times. "Studie, která se uskutečnila ve 30 zemích, se zaměřila na vliv podávání léků na celkovou úmrtnost pacientů, na nutnost zavedení plicní ventilace a na délku hospitalizace pacientů," uvedla WHO. Studie obsahující výsledky testů bude publikována ve specializovaném časopise a v současnosti je ve fázi revize.

Šestiměsíční klinické testy týmů Světové zdravotnické organizace ve třiceti zemích světa zahrnuly zhruba 11 000 pacientů. Česká republika není mezi zeměmi, kde se výzkum WHO uskutečnil.

Americká společnost Gilead, která remdesivir vyrábí, nechtěla studii komentovat. Uvedla ale, že její výsledky nejsou v souladu s údaji z předchozích studií, které naopak přínos léku potvrdily. Gilead minulý týden zveřejnil studii, podle které remdesivir urychlil úspěšnou léčbu pacientů s nemocí covid-19 a snížil jejich úmrtnost. Studie byla vydána v časopise The New England Journal of Medicine.

Látka remdesivir, kterou vyvinul tým pod vedením českého vědce Tomáše Cihláře, původně měla sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu. Lék je však od března nasazován i při léčbě pacientů s covidem-19. Česká vláda tento týden schválila nákup 10 000 dávek tohoto léku za 205 milionů korun. Od příštího roku bude remdesivir hrazen pojišťovnami běžným způsobem podle úhradové vyhlášky.

Podle vedoucího lékaře Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka remdesivir v současné době nejvíc pomáhá hospitalizovaným s lehčím průběhem covidu-19, aby se jejich stav nezhoršil.

Zdroje: