Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zkušený analytik: Zeman chystá velkou věc, která má zničit dnešní politiku

Zkušený analytik: Zeman chystá velkou věc, která má zničit dnešní politiku
Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Čím méně bylo v minulých vládách ekonomů, o to více se jich objevuje ve vládě Jiřího Rusnoka. Podle analytiků si tak prezident kolem sebe buduje ekonomický tým se zkušenostmi z ekonomicko-byznysového prostředí.

„Záměrem je vytvořit novou alternativní politickou elitu, převážně samozřejmě levicovou, protože pravice je dnes v defenzivě, a nějak nově na politické scéně přerozdělit karty,“ řekl ParlamentnímListům.cz politický komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka.

Rusnokovu vládu nazval  Pečinka „vládou destrukce“. „Ale vládou destrukce nemyslím, že bude nějak výrazně zvyšovat deficit státního rozpočtu nebo dělat nějaké nezodpovědné věci, ale poukazuji na to, že tato vláda vznikla v rozporu s parlamentní většinou a z vůle prezidenta republiky,“ vysvětlil.

Zemanovou snahou je vytvořit novou politickou elitu

Posláním kabinetu je podle Bohumila Pečinky vytvořit alternativní politickou elitu, snažít se vklínit do tradičního pojetí české politiky, které je na jedné straně tvořeno ODS a TOP 09 a na druhé straně ČSSD a KSČM. „Byla by to legitimní snaha, kdyby se to  nedělo shora, přes vládu. Vláda je tady brána jako billboard na určité lidi z okruhu prezidenta. Je to proprezidentská vláda, je to pokus vytvořit proprezidentské hnutí, které by pak šlo do voleb,“ podotkl komentátor. Může to podle něj být nějaké větší proprezidentské hnutí, SPOZ může být jen jedním z kamínků téhle mozaiky. „O to se teď hraje.  A kdo to v současné době nechápe, je ČSSD.  Nechápe, že tohle jde hluboce proti jejím zájmům,“ konstatoval publicista.

ODS a ČSSD nevnímají ohrožení ze strany Hradu

Tím, že na jedné straně Miloš Zeman nejmenoval vládu s deklarovanou stojedničkovou parlamentní většinou, došlo k destrukci politického systému, protože tím popřel dosavadní zvyklosti, na druhé straně vytváří alternativní středolevou politickou elitu, která pak půjde přímo proti sociální demokracii. „Je to útok na dvě nejsilnější politické strany, ale tragédie je, že ony nevnímají, že jsou na jedné lodi a vzájemně do sebe šijí. To je takové nepochopení  svých základních zájmů,“ kroutí hlavou nad postojem ODS a ČSSD komentátor Reflexu. Sice existují zájmy strany pravicové a levicové, ale také společné zájmy politických stran jako takových. „A tady vzniká něco, co to chce destruovat. Proto je to vláda destrukce politického systému,“ vysvětlil.

Zdroje: