Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Ze života v osvobozeném Chersonu se stává peklo. Ve městě zabíjejí ruské rakety a miny

Ze života v osvobozeném Chersonu se stává peklo. Ve městě zabíjejí ruské rakety a miny
Hořící automobily na ulici v ukrajinském Chersonu po ruském raketovém útoku. | zdroj: Profimedia

Při ruském ostřelování jihoukrajinského města Chersonu a jeho okolí zahynuly o víkendu desítky lidí. Další oběti si připsaly na konto výbuchy nastražených min.

Informuje o tom šéf chersonské oblasti Jaroslav Januševyč na sociální síti Telegram.

Útoky mířily na centrum města, zničily několik budov, jedna z ruských raket dopadla poblíž supermarketu, jiná před vchodem do nemocnice.  

Množí se také případy ruského bombardování zápalnými fosforovými bombami, které mezinárodní konvence zakazují.

Šéf Moskvou dosazené okupační správy Chersonské oblasti, kterou Rusko stále zčásti kontroluje, z ostřelování obvinil ukrajinskou armádu a označil jej za provokaci, která má svalit vinu na ruské ozbrojené jednotky.

Ukrajinská armáda osvobodila část Chersonské oblasti, včetně Chersonu, v listopadu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tehdy upozornil, že odcházející ruští vojáci na území, odkud odcházeli, nakladli značný počet min a dalších výbušných zařízení.

Tuto taktiku ruská armáda použila i v dalších oblastech, které musela opustit. Na začátku tohoto měsíce americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo odhad, podle něhož bude nutné kvůli možné přítomnosti min zkontrolovat zhruba čtvrtinu ukrajinského území – na 160 000 kilometrů čtverečních.

To je zhruba dvojnásobek rozlohy České republiky. Podle americké diplomacie to bude jedna z největších akcí tohoto druhu od druhé světové války.

Zdroje:
ČTK, NEXTA, TPYXA